Nemzetpolitika

2023.09.17. 21:52

Potápi Árpád János: támogatjuk a szórványközösségeket, hogy helyben tudjuk tartani gyerekeinket

A magyar kormány kiemelten támogatja a szórványközösségeket, hogy meg lehessen tartani gyermekeinket a magyar nyelvnek, kultúrának, és majd családot vállalva ők is ugyanígy járjanak el - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap az erdélyi Szamosújváron.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának átadásán az erdélyi Szamosújváron 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Potápi Árpád János a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának átadásán vett részt a Kolozs megyei városban.

Ünnepi beszédében a bukovinai székelyek között szolgáló, szamosújvári születésű Németh Kálmán ferences rendi szerzetest idézte, aki azt mondta: 

a legnagyobb kitüntetés és a legnagyobb kegyelem, ha valaki önzetlenül dolgozhat.

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának átadásán az erdélyi Szamosújváron 2023. szeptember 17-én
Fotó: Kiss Gábor / Forrás: MTI

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évtizedben a Téka Alapítvány is az önzetlen cselekvés és építkezés jegyében tevékenykedett. Felidézte, hogy az alapítvány 2000-ben csatlakozott a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány által elindított szórványoktatási programhoz, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását.

Ez a program a szórványban élő magyarság számára mintaadó, és itt helyben egyúttal nélkülözhetetlen is

- mondta. Rámutatott: 

a szórványkollégiumok nélkül a szórványbeli magyar gyerekek egy része elkallódna, román oktatási intézményt választana, így elveszne a magyar nemzet számára.

Felidézte, hogy a mezőségi magyar családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén, helyzetük a nemzeti önazonosságuk megtartása szempontjából erősen veszélyeztetett. 

Megmaradásuk és a mi megmaradásunk egyik feltétele, hogy gyermekeik megfelelő anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Ehhez vállalni kell a napi ingázást, a kollégiumi életet, valamint az ezekkel járó többletköltségeket

- mondta. Hozzáfűzte, hogy a szórványkollégium az oktatás mellett ellátást nyújt, felkészítő és felzárkóztató munkát folytat.

Potápi Árpád János köszönetet mondott a szórványkollégium vezetőinek, dolgozóinak munkájukért és azért, hogy életben tartják, erősítik a mezőségi magyarságot.

CSOMA Botond; POTÁPI Árpád János; SZÉP Gyula; BRENDUS Réka
Ovidiu Dragan polgármester, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke és Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője (b-j) átadja a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyát az erdélyi Szamosújváron 2023. szeptember 17-én
Fotó: Kiss Gábor / Forrás: MTI

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke elmondta: az újabb beruházással „kemény vár”, egységes oktatási tér alakult ki, az iskola a kollégiummal vált teljessé.

Csoma Botond parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezetének elnöke azt emelte ki: 

minden magyar gyermek számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy magyar iskolába járjon, különben az identitása veszélybe kerül. 

Mint mondta, a szórványban az oktatási intézmények egyre vonzóbbak a vegyes családok számára is.

Ovidiu Dragan, Szamosújvár román polgármestere úgy fogalmazott, hogy a 

beruházás a magyar közösség, a város fejlődését szolgálja. 

Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke szerint a szamosújvári és a válaszúti alapítvány „történelmet írt” a szórványoktatás területén, bevehetetlen bástyái a magyarságnak.

Az ünnepségen az alapítvány munkájának anyagi és szellemi támogatásáért átadták a Téka Díjat Potápi Árpád Jánosnak és Brendus Rékának, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének. A díjat a 2020-ban kitüntetett Novák Ferenc koreográfus is most vette át.

A Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának építése 2020-ban kezdődött el, a magyar kormány 410 millió forinttal támogatta, de a beruházáshoz a Communitas Alapítvány és magánszemélyek adománya és a Téka Alapítvány önrésze is hozzájárult. 

A 6 392 000 lejes (mintegy 493 millió forint) projekt keretében több mint ezer négyzetméteres hasznos terület épült négy szinten, négyágyas szobákban fogadják a bentlakókat, konyha és ebédlő is van.

A telken található a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum két iskolaépülete is, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával épültek meg. Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakásában mintegy száz diákról gondoskodnak 25 mezőségi településről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában