Migráció kérdése

2023.08.08. 14:49

A cseh érsek üzent a magyaroknak: vegyétek észre, megmentettétek Európát

Megindító üzenetet küldött a magyarországi keresztényeknek Prága nyugalmazott érseke, Dominik Duka.

MW

Dominik Duka bíboros, a prágai főegyházmegye érsekének katekézise az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

„Vegyétek észre, megmentettétek Európát!” – idézte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Dominik Duka cseh érseket, aki a Hungary Today angol nyelvű magyar hírportálnak adott interjút.

Az érsek kiemelte, hogy a nyugati civilizáció egyik alapvető értéke, a közjó fogalma mára kiveszett az európai emberek szókincséből, ám szerinte ezt ismét a középpontba kellene helyezni – írja a Magyar Nemzet.

Az egyházi vezető szerint a migráció kérdése világosan megmutatta, hogy ez nem csupán jótékonysági, hanem politikai, biztonsági kérdés is, amiről viszont a fősodor nem akar hallani.

Ennek kapcsán Duka felidézte Ferenc pápa szavait: minden ország annyi menekültet fogadhat be, amennyit képes integrálni saját társadalmába.

Dominik Duka az interjúban megemlítette, hogy amikor a cseh nemzeti akkreditációs bizottságban dolgozott, Soros György is megkereste őket, mondván ad ötvenmillió dollárt, és ha a cseh állam is ad ötvenmillió cseh koronát, akkor létrehozzák a Közép-európai Egyetemet (CEU) az országban. Ám elmondása szerint a projektből azért nem lett semmi, mert az egyetemek tömegesen ellenezték azt. Ellenállásuk pedig abból fakadt, hogy az ajánlat szerintük teljesen megölte volna az iskolarendszerüket.

Hozzátette:

A CEU vezetése és a magyar kormány közötti vitákat figyelve megkönnyebbülhetünk, hogy végül Magyarország örökölte a Soros-egyetemet, és nem Csehország.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában