Megemlékezés

2023.06.16. 12:43

Menczer Tamás: csak a nemzeti érdek, a magyar emberek érdeke lehet az első

Amit Nagy Imre tett, ami történt a néhai miniszterelnökkel, ahogyan újratemettük, annak jelentősége máig ható érvényes üzenetet hordoz: csak a nemzeti érdek, Magyarország és a magyar emberek érdeke lehet az első - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapján, Budapesten.

MW

Koszorúk az 56-os vértanúk emléknapján rendezett ünnepségen, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 65. és újratemetésének 34. évfordulóján a mártírhalált halt kormányfő Jászai Mari téri szobránál 2023. június 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Az 1956-os forradalom mártírjai csak több évtizeddel a kivégzésük után kaphattak méltó végtisztességet - idézte fel Menczer Tamás a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 65., újratemetésének 34. évfordulóján tartott megemlékezésen, a néhai miniszterelnök szobránál, a Jászai Mari téren.

Kijelentette: ahogy 1956, úgy 1989. június 16. is egyike a nagy sorsfordító történelmi pillanatoknak; a Hősök terén többszázezres tömeg rótta le tiszteletét a koncepciós perek áldozatainak emléke előtt.

Nagy Imre és társainak rehabilitációja és újratemetése a rendszerváltás időszakának szimbolikus és katartikus eseménye, a magyar politikai élet új szakaszának kezdete volt - mondta az államtitkár. Megjegyezte: Orbán Viktor akkori beszéde, amelyben a szovjet csapatok kivonását és szabad választásokat követelt, "beleégett a nemzet emlékezetébe".

NAGY Imre; MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az 56-os vértanúk emléknapján rendezett ünnepségen, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 65. és újratemetésének 34. évfordulóján a mártírhalált halt kormányfő Jászai Mari téri szobránál 2023. június 16-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Menczer Tamás azzal folytatta, 

a jeltelen sírokra is emlékeznünk kell, mert azok szimbolizálják azt a rendszert, amely még az erkölcsi minimum megadására sem volt képes, vagy ami még rosszabb, nem volt hajlandó. A kommunista diktatúra hazánk történelmének egyik legtragikusabb időszaka volt

 - állapította meg az államtikár.

Rámutatott: "a kommunisták sajátjaikat sem kímélték, kegyetlenül leszámoltak Nagy Imrével és társaival is, holott egykor közéjük tartoztak".

"Az újratemetésben a múlt lezárásának, az 1956-os forradalom szimbolikus győzelmének napját láttuk, a következő évek azonban megmutatták, hogy az állampárt vezetői és képviselői számára a rendszerváltás pusztán egy kísérletet jelentett arra, hogy hatalmuk átmentésével biztosítsák saját pozíciójukat" - közölte Menczer Tamás.

Úgy fogalmazott: "akik korábban lelkesen gyűlölték Nagy Imrét, az ő vállába kapaszkodva akarták átmenteni magukat a jövőbe".

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Nagy Imre "aktívan részt vett a magyarországi kommunisták hatalmának kiépítésében". Ugyanakkor az 1956-os szerepvállalása és mártírhalála alapvetően megváltoztatta a megítélését - jelentette ki.

Hozzáfűzte: Nagy Imre 

képes és elég bátor volt hátrahagyni az idegen hatalom kiszolgálásán alapuló politikai meggyőződését, és nemzete érdekét képviselni. Aki képes belátásra és önreflexióra és az életével fizet érte, az tiszteletet érdemel.

A rendszerváltoztatással a magyarok elnyerték a szabadságot és a békét, de ez csak akkor maradhat így, ha szuverenitásunkat, a magyar érdeket a jövőben is megvédjük - hangoztatta az államtitkár. Közölte: "senki sem mondhatja meg a magyar embereknek, hogyan kell élniük, kikkel együtt; diktátumokat sem keletről, sem nyugatról nem fogadunk el".

"Elutasítunk minden birodalmi törekvést, így az európai egyesült államok koncepcióját is. A nemzetek Európájáért küzdünk, olyan unióért, ami erős, szuverén tagállamokból áll" - mondta Menczer Tamás.

Kitért arra is, hogy véres háború dúl szomszédságunkban. A magyar kormány álláspontja az ukrajnai háború első napjától világos: 

azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség - hangsúlyozta. Hozzátette, "emberéletet nem fegyverszállítással és szankciókkal, hanem kizárólag békével lehet menteni".

"A béke hangján Európában rajtunk kívül szinte senki nem beszél, sőt egyre nagyobb nyomást helyeznek ránk, amiért nem állunk be a háborúpárti táborba. De nem engedünk a nyomásnak, maradunk a béke pártján. A háború borzalmaira, a gazdasági és az energiaválságra az egyetlen helyes válasz a béke" - mondta Menczer Tamás.

Úgy összegzett: "aki elhagyja a nemzeti érdek képviseletét, az romlásba, szakadékba vezeti a rá bízott országot, azonban ha kitartunk a magyar érdek mellett, akkor minden válságból megerősödve jövünk ki, akkor a végén mindig győzünk".

A megemlékezésen koszorút helyezett el a kormány nevében Menczer Tamás államtitkár, valamint Kövér László házelnök, Novák Katalin köztársasági elnök képviseletében Király András László, Orbán Viktor miniszterelnök képviseletében Nagy János államtitkár, valamint Patyi András a Kúria, Lajtár István az ügyészség, Bicskei Botond az Alkotmánybíróság és Bozó Tibor altábornagy a Magyar Honvédség nevében.

NAGY Imre; PATYI András; NAGY János; BOZÓ Tibor; MENCZER Tamás; LOMNICI Zoltán; LAJTÁR István; KIRÁLY András László
Az elsõ sorban balról jobbra: Király András László, a Sándor-palota stratégiai és tervezési igazgatója, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezetõ államtitkár, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára, Patyi András, a Kúria elnökhelyettese, Lajtár István közjogi legfõbbügyész-helyettes, Bicskei Botond, az Alkotmánybíróság fõtitkára, Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Manfred Hanzl dandártádornok, osztrák katonai véderõ attasé, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az 56-os vértanúk emléknapján rendezett ünnepségen, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 65. és újratemetésének 34. évfordulóján a mártírhalált halt kormányfõ Jászai Mari téri szobránál 2023. június 16-án. MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter

1989. június 16-án a Hősök terén, a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképező hatodik, üres koporsót.

A gyászszertartáson mintegy 250 ezer ember búcsúzott a mártíroktól, a szónokok - Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimányi Tibor, Király Béla és Orbán Viktor - Nagy Imre harcostársai és a koncepciós perek túlélőinek nevében is beszéltek. Az ünnepélyes újratemetést a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellában tartották.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában