Ukrán válság

2023.05.08. 06:46

Oroszország átfogó légitámadást indított Kijev és az ország más területei ellen

Már 439. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Az Adam taktikai csoport ukrán katonái 2023. május 7-én, Ukrajna orosz inváziója közepette egy T-64-es harckocsival indulnak a frontvonal felé a Donyeck régióban található Bahmut városánál

Forrás: AFP

Fotó: Sergey SHESTAK

A NATO légi rendészeti egységei magas készültségben 

A NATO közölte, hogy légi rendészeti egységeit fokozott készültségbe helyezték, miután pénteken egy orosz vadászgép és az EU határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek járőröző lengyel repülőgép kis híján összeütközött.

A NATO légi rendészeti egységeit magas készültségbe helyezték, válaszul arra a veszélyes magatartásra, amelyet egy orosz katonai repülőgép tanúsított a Fekete-tenger felett

- mondta egy névtelenséget kérő NATO-tisztviselő.

Ennyi vadászgépet küldtek a lengyelek 

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter május 8-i kanadai állami látogatása során megerősítette, hogy országa már tíz MiG-29-es vadászrepülőgépet biztosított Ukrajnának.

Lukasenko megérkezett Moszkvába

Megérkezett Moszkvába Alekszandr Lukasenko, fehérorosz elnök. A munkalátogatás során Lukasenka részt vesz majd a győzelem napjának megünneplésén.

Lukasenka sajtószolgálata által megosztott videón a fehérorosz elnök érkezése látható.

Oroszország kész támadásba lendülni a zaporizzsjai térségben

Oroszország készen áll arra, hogy támadásba lendüljön a zaporizzsjai területen. Ezt a régió megbízott kormányzója Jevgenyij Balickij jelentette be.

Az 58. és a 35. hadsereg is készen áll arra, hogy visszaverje az ellenség támadását, sőt, ellentámadásba lendüljön, elegendő haderővel és eszközzel rendelkezünk hozzá – mondta.

Az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült Sunrise Park Hotel romjai a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. május 5-én
Fotó: Andrijenko Andrij / Forrás: MTI/AP

A Zaporizzsjai terület mintegy háromezer lakosát telepítették át a szárazföld belsejébe az ukrán oldalról lőtt városokból. Ezt Jevgenyij Balickij, a régió megbízott kormányzója jelentette be a Krím 24 televíziós csatornának adott interjújában.

Öt ember megsérült az ukrán bombázások miatt

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója öt sérültről számolt be az ukrán fegyveres erők Szebekino városának ágyúzása után.

Szebekino városának ágyúzása következtében öt civil megsérült, ketten megtagadták a kórházi kezelést, hármat a regionális központi járási kórházba szállítottak. Valamennyi áldozatnak enyhe sérülései voltak – közölte Gladkov a Telegram-csatornáján.

Peszkov: az ukrán hatóságok kijelentései bizonyítják, hogy Kijev terrorcselekmények szervezőjévé vált

Az ukrán hatóságok kijelentései, miszerint készek "oroszokat ölni szerte a világon", bizonyítják, hogy Kijev nemcsak támogatja a terrorcselekményeket, hanem azok közvetlen szervezőjévé is vált – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov az ukrán katonai hírszerzés parancsnokának, Kirilo Budanovnak a szavaira reagált.

A Kreml-szóvivő szörnyűnek nevezte Budanov nyilatkozatát, amely szerinte "nyíltan megerősíti, hogy a kijevi rezsim nemcsak szponzorálja a terrorista tevékenységet, hanem közvetlenül szervezi is azt".

Ez a nyilatkozat egy újabb nagyon fontos adalék a kijevi rezsim jellemzőihez

– mutatott rá a Kreml szóvivője.

Hangsúlyozta: 

Oroszország határozottan elítéli az ehhez hasonló kijelentéseket, és az orosz különleges szolgálatok minden szükséges lépést megtesznek az efféle nyilatkozatok hallatán.

A Kreml szerint a Nyugatnak nem szabad figyelmen kívül hagynia az ilyen kijelentéseket.

Élénk figyelemmel követjük ma az európai fővárosok, valamint Washington - különösen Washington - reakcióját, mert nagyon nehéz elképzelni, hogy válasz nélkül maradnak ezek a terrorista kijelentések Kijevből

– szögezte le Peszkov, hozzáfűzve, hogy várja az elítélő nyilatkozatokat.

A Kreml-szóvivő szerint Budanov kijelentése ismét megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök helyesen döntött, amikor megindította a "különleges katonai műveletet".

Az amerikai légvédelem hatásos volt az orosz hiperszonikus rakéták ellen

A "Kinzhal" hiperszonikus rakéta, a Putyin által 2018-ban bemutatott öt "csodafegyver" egyike sebezhetőnek bizonyult az amerikai légvédelmi rendszerekkel szemben. Az állami fegyverkezési programra az orosz kormány az elmúlt 10 évben dollármilliárdokat költött, a rakétát május 4-én egy éjszakai támadás során lőtték le ukrán területen – számolt be az AFU parancsnoksága.

Elmondásuk szerint a rakéta elfogására a "Patriot" rendszereket használták, amelyeket Ukrajna áprilisban kapott Németországtól és Hollandiától.

A "Kinzhal"-ról Putyin azt állította, hogy "páratlan a világon", és "garantáltan legyőzi a meglévő és leendő légvédelmi és rakétavédelmi rendszereket".

Az EU szankciókat tervez az orosz háborút segítő kínai cégek ellen

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta először javasolt szankciókat az Európai Bizottság a Moszkva háborús erőfeszítéseit támogató kínai vállalatok ellen – jelentette a Financial Times.

Ezek a külföldi vezetők érkeznek Moszkvába

Emomali Rahmon tádzsik elnök elfogadta Vlagyimir Putyin meghívását, hogy Moszkvába látogasson a holnap megtartandó katonai parádéra, állítólag ma már el is utazott Oroszországba – közölte Rahmon sajtóirodája.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Sadyr Japarov kirgiz elnök szintén részt vesz majd az eseményen.

Moszkvában várhatóan rengeteg ember, több katonai egység és a hadsereg legkülönfélébb haditechnikai eszközei fognak részt venni a Győzelem napi katonai parádén.

Oroszország több mint 20 régiójában viszont nem kerül megrendezésre a felvonulás, ezt a fokozott biztonsági intézkedésekkel magyarázták – írja a Meduza.io.

Ukrán katasztrófavédelem: holttestet találtak egy Zaporizzsja megyei ház romjai alatt

Az éjszaki orosz támadás után a mentést végzők hétfőn kiemeltek egy holttestet és egy sérültet a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régióban egy ház romjai alól - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlege.

Hétfőn az ágyúzások következtében tűz ütött ki egy földszintes épületben a zaporizzsjai régió egyik településén. A tűzoltók 80 négyzetméter területen oltották el a lángokat. Egy embert mentettek ki sérülten és egy holttestet hoztak ki a romok alól

– írta a Facebookon közzétett jelentésében a katasztrófavédelem.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy az elmúlt nap során az orosz erők Ukrajna tíz régióját lőtték, a támadásokban három civil vesztette életét és 28 sérült meg. Az orosz erők 127 településre nyitottak tüzet különféle típusú fegyverekkel - köztük harckocsikkal, tüzérségi, illetve légvédelmi rendszerekkel, drónokkal és repülőgépekkel -, és 139 infrastrukturális létesítményt találtak el – számolt be a hírportál az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva.

Kijev, 2023. május 8. Járókelők egy kijevi lakóépületnél, amelybe dróndarabok csapódtak 2023. május 8-án Forrás: MTI/EPA
Fotó: Oleh Petraszjuk

Eközben az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat arról tájékoztatott, hogy az orosz drónok éjszakai támadása nem okozott kárt a fő energetikai infrastruktúrában, de a frontvonal mentén végrehajtott orosz támadások és az orosz határ menti ukrán területek bombázása ismét károkat okozott a regionális energiavállalatoknál Donyeck, Harkiv, Herszon, Szumi és Csernyihiv megyékben.

Az Ukrán Vöröskereszt sajtóközleményben tudatta, hogy a déli odesszai régió orosz ágyúzása következtében megsemmisült a Vöröskereszt humanitárius segélyeit tároló egyik raktár, ami miatt felfüggesztették a segélyosztást. A szomszédos Mikolajiv megyében egy mobilkórházuk rongálódott meg.

Több száz orosz tüzérségi támadás Bahmut ellen

Oroszország az elmúlt napban mintegy 415 tüzérségi csapást mért Bahmutra – mondta Szerhij Csereváty ezredes, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője.

Az ezredes szerint Oroszországnak már van elég lőszere, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője korábban lőszerhiányra panaszkodott a bahmuti orstromban. A városért folytatott harcokban az oroszok mintegy százezer katonát vesztettek – mondta Csereváty.

A herszoni régiót is lőtték az oroszok, nyolc sebesült

Orosz tüzérségi támadás ma megsebesített nyolc embert, köztük egy kilencéves kisfiút a herszoni régióban. A Dnyipro jobb partján fekvő Sztanyiszlav faluban hat civil sebesült meg, míg Herszon külvárosában, Antonivkában ketten – mondta Roman Mrochko katonai közigazgatási vezető.

Kamikaze drónt lőttek le Kijev felett (videó)

Hétfőn a kora reggeli órákban Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, mivel ukrán tisztviselők és a média orosz drón- és rakétatámadások sorozatáról számolt be. Az ukrán hadsereg azt állította, hogy 35 kamikaze drónt lőttek le Kijev felett. A fővárosi hatóságok szerint a lezuhanó törmelék öt embert megsebesített, és megrongált egy lakóházat, valamint mintegy 20 járművet – írja a Mandiner.

Erről került fel egy videófelvétel Twitterre, a posztban azt írják, az ukrán légvédelem egy Shahed-136/131-es típusú drónt semlegesít.

Kijevbe látogat kedden az Európai Bizottság elnöke

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU „megingathatatlan” támogatását.

Üdvözölte továbbá az ukrán elnök hétfői bejelentését, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja az ukrán zászlót az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén 2023. február 2-án
Fotó: - / Forrás: MTI

Von der Leyen az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába.

Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez.

A szóvivő hétfőn azt is megerősítette, hogy a brüsszeli testület pénteken továbbította az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos új – immáron tizenegyedik – javaslatát a tagállamok kormányainak.

Eric Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók „végrehajtására és hatékonyságára fog összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását”.

Az új csomag célja, hogy „az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe” – tette hozzá a szóvivő.

Győzelem napja helyett Európa nap Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett.

Tovább erősítve Ukrajna szakítását a szovjet múlttal, Zelenszkij közölte, hogy törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely május 8-át hivatalosan is az emlékezés és a győzelem napjává teszi, míg május kilencedike - amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli - ezentúl Európa-nap lesz. (MTI)

127 települést lőttek az oroszok

Tíz ukrán régióban 127 települést támadtak az oroszok az elmúlt napban. A támadásokban 3 ember meghalt, 28 megsebesült – közölte ma az ukrán védelmi minisztérium.

Kissinger: még idén megkezdődhetnek a béketárgyalások

Oroszország és Ukrajna még idén megkezdhetik a béketárgyalásokat – mondta Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a CBS Sunday Morningnak. "Most, hogy Kína előállt egy békekezdeményezéssel, minden a helyére kerül. Úgy gondolom, hogy az év végére már a tárgyalási folyamat kezdetéről fogunk beszélni" - mondta.
A szakértő szerint most fordulóponthoz közeledhet az ukrán válság.
Kissinger korábban azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus elhúzódása eszkalációval jár, ezért azt tárgyalásokkal kell lezárni.

Az ukránok sorozatvetővel lőtték Luhanszkot

Az ukrán csapatok a Luhanszki Népköztársaságban található Molodezsnoje falut lőtték, és egy rakétát lőttek ki a HIMARS MLRS-ből – jelentette a köztársasági képviselet az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyek Ellenőrzési és Koordinációs Központjában (JCCC).

Áldozatokról vagy a pusztítás mértékéről nem érkezett jelentés.

Az amerikai HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) többszörös kilövésű rakétarendszer hat rakétát vagy egy hadműveleti-taktikai ballisztikus rakétát tud szállítani, egyes lőszerfajták effektív lőtávolsága akár 80 kilométer is lehet - írja a RIA Novosztyi.

Több mint 1600 embert telepítettek ki a zaporizzsjai atomerőmű környékéről

Az orosz hatóságok 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az ukrajnai Zaporizzsja megyében található atomerőmű környékéről - közölték helyi orosz illetékesek vasárnap éjszaka.

"Az evakuáltak már a frontvonal közelében élők számára kialakított ideiglenes szállásokon vannak a zaporizzsjai Bergyanszkban" - tudatta a Telegramon Jevgenyij Balickij, a megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó. Bergyanszkot még a háború első időszakában foglalták el az orosz erők.   

Romba dőlt házat néznek emberek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában egy éjszakai orosz tüzérségi támadás után, 2023. május 3-án
Fotó: MTI/AP  / Forrás: Andriyenko Andriy

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szombaton arra figyelmeztetett, hogy az atomerőmű környékén "potenciálisan veszélyes" a helyzet.

Oroszország átfogó légitámadást indított Kijev és az ország más területei ellen

Oroszország hétfőre virradó éjjel kiterjedt légitámadás-sorozatot indított Kijev és több más ukrajnai terület ellen - közölték hétfőn reggel ukrán tisztségviselők.

Három ember megsérült a kijevi Szolomjanszkij kerületben történt robbanásokban, két másik pedig Szvjatosin kerületben a lezuhanó dróndaraboktól - közölte Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon. Sevcsenko kerületben dróndarabok csapódtak egy kétszintes épületbe, károkat okozva - tette hozzá.   

A kijevi katonai közigazgatás közlése szerint összesen 30 pilóta nélküli légi járművet észleltek és lőttek le a főváros légterében. Drón darabjai hullottak az ukrán főváros egyik polgári repülőtere, a  Zsuljani légikikötő kifutópályájára is. 

Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága azt közölte, hogy megsemmisítették mind a 35 Sahed típusú, iráni gyártmányú drónt, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított különböző célpontok ellen az ország különböző részein.   

Az orosz erők fokozták a kelet-ukrajnai Bahmut ágyúzását 

- közölte az ostromlott város védelméért felelős ukrán tábornok.  

Tizenhat rakétacsapást regisztráltak az éjjel, elsősorban Harkiv, Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben fekvő városok ellen

- közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. 

"Sajnos vannak halott és sebesült civilek, továbbá magas épületek, magánházak és más polgári infrastruktúra sérült meg" - áll a jelentésben.   

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője Telegram-csatornáján fényképeket tett közzé egy nagyméretű lángoló épületről, amelyben közlése szerint többek között egy élelmiszerraktár volt.

Orosz mesterlövészek kilőttek egy ukrán megfigyelőt

Az orosz Déli Erőcsoport mesterlövészei két lövéssel semmisítettek meg egy ukrán megfigyelőt, aki az orosz hadsereg mozgását figyelte Marjinkában – mondta a RIA Novosztyinak egy Alfa hívójelű mesterlövész. Mint elmagyarázta, társával megtalálták a célpontot, hőképen azonosították, kiszámolták a távolságot és korrekcióval két lövést adtak le.

"A megfigyelő pozícióban volt, elrejtőzött és próbálta kitalálni a mozgásunkat, és irányítani az ukrán tüzérséget. Az ilyen próbálkozásokat azonnal le kell állítani, amint meglátjuk a célpontot, azonnal el kell távolítani" - jegyezte meg Alfa.

A Pentagonban sem tudták, mire képes a Patriot

Az Egyesült Államok "nagyon bízik" Ukrajna azon állításának pontosságában, hogy Patriot légvédelmi rendszert használt egy orosz Kh-47 Kinzhal ballisztikus rakéta elfogására - mondta egy, az ügyben jártas forrás.

"Míg a Patriot rendszer sikeres volt a ballisztikus rakéták elleni küzdelemben, a múlt hét előtt a levegőből indítható hiperszonikus rakéták megállításának képessége pusztán elméleti volt" - közölte egy bennfentes, hozzátéve, hogy az ukrán elfogás most "valódi demonstrációt nyújtott ennek a képességnek". 

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban az orosz hiperszonikus fegyverek képességeivel dicsekedett, és úgy ítélte meg, hogy képesek legyőzni az összes létező légvédelmi rendszert. A hiperszonikus ballisztikus rakéták gyártása azonban kihívást jelent Oroszország számára.

"Az a tény, hogy ezt az elfogást egy ukrán legénység hajtotta végre, amelyet Oklahomában képeztek ki, de nem voltak amerikai tanácsadók a csatatéren, még inkább toll a Pentagon sapkájában" - mondta az őrnagynak nevezett amerikai forrás.

Cseh elnök: elmúlt a meglepetés ereje

Petr Pavel cseh elnök, nyugalmazott tábornok, aki korábban a NATO fő katonai tanácsadója volt, a rohanó ellentámadás katasztrófájára figyelmeztette Ukrajna vezetését. Szerinte már nincs meg a meglepetés ereje, ami tavaly a keleti Harkov városa és a déli Herszon régió elleni sikeres ellentámadásokat segítette.

Elmondása szerint Zelenszkij ukrán elnök arra kérte őt és szlovák kollégáját, Zuzana Caputovát, hogy nemzeteik fegyverezzenek fel egy ukrán gépesített dandárt a régóta várt ellentámadás előtt.

Pavel úgy látja: "Rendkívül káros lesz Ukrajnára nézve, ha az ellentámadás kudarcot vall, mert nem lesz több esélyük, legalábbis idén. Ukrajnának elkerülhetetlenül "szörnyű veszteségekkel" kell szembenéznie."

Ukrán tüzérek FH70-es tarackkal lövik az orosz állásokat a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja környékén 2023. március 2-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

2 millióval kevesebb orosz

A brit hírszerzés szerint Oroszország lakossága 2 millióval csökkent az elmúlt három évben a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború hatásai miatt.

Kadirov besegít Prigozsinnak

A Wagner-csoport alapítója és finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és Ramzan Kadirov csecsen vezető "valószínűleg hatékonyan zsarolta" az orosz védelmi minisztériumot, hogy több forrást biztosítson a Wagnernek – áll az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) legutóbbi konfliktusértékelésében. Kadirov szívesen segített Prigozsinnak, hogy helyreállítsa pozícióját a Kreml hatalmi körében – áll az elemzésben.

Az oroszok keddig el akarják foglalni Bahmutot

A jelek szerint az orosz Wagner-zsoldoscsoport elvetette a kelet-ukrajnai Bahmutból való kivonulási terveit, mondván, hogy Moszkva több fegyvert ígért nekik. Az ostromlott város védelméért felelős ukrán tábornok vasárnap késő este közölte, hogy Oroszország fokozta az ágyúzást, és azt reméli, hogy keddig, az oroszországi győzelem napjáig, a náci Németország második világháborús vereségének évfordulójáig elfoglalja Bahmutot. Olekszandr Szirszkij vezérezredes megfogadta, hogy mindent megtesz ennek megakadályozására.

Robbanások Odesszában

Robbanásokról számoltak be a Fekete-tengeri Odessza városában, ahol Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai kormány szóvivője elmondta, hogy egy élelmiszerraktárat és egy rekreációs területet gyújtottak fel az orosz lövedékek. További orosz csapásokról számoltak be Zaporizzzsjában és Herszon déli régiójában is.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 5234 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5931 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az orosz útlevéllel rendelkezőket evakuálják

Az orosz útlevéllel rendelkező ukránokat evakuálják az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőmű közelében lévő városból – közölte az ukrán hadsereg. A vezérkar közölte, hogy Berdjanszk kikötővárosába és Primorszk városába viszik őket, mindkettő az Azovi-tenger partján van.

Ukrajna várhatóan hamarosan megkezdi az ellentámadást, ennek ennek sarokpontja lehet a Zaporizzsja régió.

Felébredt a kómából a felrobbantott orosz író

Felébredt a kómából Zakhar Prilepin, akinek autójában bomba robbant két napja egy Moszkvától keletre fekvő faluban. A sofőrje meghalt. Oroszország szerint a robbantás gyanúsítottja elismerte, hogy Ukrajna különleges szolgálatai nevében járt el, az ukrán illetékesek közvetlenül nem kommentálták a vádakat.

Prilepin egy Kreml által támogatott párt tagjaként kapott helyet az orosz parlament alsóházában. Az Európai Unió szankciós listára tette az orosz invázió támogatása miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában