Orosz-ukrán háború

2023.05.07. 07:27

Marad a Wagner-csoport Bahmutban

Már 438. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Lőszert és fegyvereket kapnak a Wagner-csoport egységei a harci műveletek folytatásához, jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője

Forrás: TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

Ukrán kormányzó: az orosz erők eltaláltak egy parkolót Harkiv megyében

Az orosz erők vasárnap rakétacsapást mértek a Harkiv megyei Balaklija településre, ahol 

eltaláltak egy autóparkolót, aminek következtében öt civil sérült meg

 - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon. A tisztségviselő hozzátette, hogy hivatala információi szerint Sz-300-as rakéta csapódott be a parkoló területén.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradó éjjel orosz repülőgépek öt H-22-es rakétát lőttek ki a megyeszékhely környékére. Megrongálódott egy ipari vállalat épülete, de személyi sérülés nem történt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok közléseire hivatkozva azt írta, hogy szombaton a déli Herszon megyét 51 orosz támadás érte, ebből négy a megyeszékhelyt, Herszon városát. Lövedékek csapódtak be lakott területeken, aminek következtében hat helyi lakos életét vesztette, négy pedig megsérült. A kelet-ukrajnai Donyeck megyében az elmúlt napon öt civil sérült meg az orosz támadásokban.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napban mintegy 660-nal megközelítőleg 194 430-ra nőtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett hat harckocsit és 18 tüzérségi rendszert.
 

Marad a Wagner-csoport Bahmutban

Prigozsin azt közölte, hogy a védelmi minisztériummal folytatott párbeszédet a döntéshozatalban Szergej Szurovikin felügyeli. Az Armageddon-tábornok néven elhíresült Szurovikin és a Wagner-vezér egyébként kifejezetten jól tudnak együttműködni.

Ma este kaptunk egy harci parancsot, és ígéretet kaptunk, hogy annyi lőszert és fegyvert biztosítanak számunkra, amennyire szükségünk van a harc folytatásához, mindent elhelyeznek az egységeinknél, ami szükséges ahhoz, hogy ne győzzön le minket az ellenség – idézik Prigozsin szavait sajtószolgálata Telegram-csatornáján a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

A Wagner vezetője azt is hozzátette, hogy azt mondták neki, hogy Bahmutban úgy tevékenykedhetnek, ahogyan jónak látják, és kijelölik melléjük Szurovikint, aki a védelmi minisztériummal együttműködve minden döntést meghoz a Wagner harci műveleteinek keretein belül.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Oroszország nem elégedett

Oroszország "még mindig nincs megelégedve" azzal, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezmény részeként az orosz mezőgazdasági export kérdését hogyan oldják meg - idézte a Tass hírügynökség Szergej Versinin külügyminiszter-helyettest, miután megbeszéléseket folytatott egy ENSZ-tisztviselővel.

Kijárási tilalom Herszonban

56 órás kijárási tilalom van érvényben Herszonban. A dél-ukrajnai várost pénteken, mielőtt hatályba lépett volna a rendelkezés, több tucatnyi civil hagyta el. A hétfő reggelig tartó kijárási tilalom bejelentése olyan találgatásokat váltott ki a városban, miszerint itt lehet az ukrán ellentámadás kiindulópontja.

Aknamentesítőket lőttek le az oroszok

Orosz fegyveresek hat ukrán aknamentesítési szakértőt öltek meg a déli Herszon régióban – közölte az ukrán katasztrófavédelem. A csapat másik két tagja, valamint egy nővér megsérült, őket kórházban ápolják.

Megsemmisítettek egy orosz felderítő drónt Kijev felett

Az ukrán hadsereg május 6-án megsemmisített egy orosz felderítő drónt Kijev felett – jelentette a Kijevi Városi Katonai Igazgatóság a Telegramon. Személyi sérülés nem történt.

Evakuálják a zaporizzsjai atomerőműhöz közeli település lakóit

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, akik jelen vannak az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, arról kaptak tájékoztatást, hogy megkezdődött a lakosok bejelentett evakuálása a közeli Enerhodar városából – ahol az erőmű személyzetének nagy része él –, és szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet a nukleáris biztonsági kockázatok miatt – közölte Rafael Mariano Grossi főigazgató.

A zaporizzsjai atomerőmű 2023. március 29-én 
Fotó: Andrey Borodulin / Forrás: AFP

Miközben az üzemeltető személyzet a telephelyen marad, Grossi főigazgató mély aggodalmát fejezte ki a személyzetnek és családjaiknak az egyre feszültebb, stresszesebb és kihívásokkal teli körülmények miatt Európa legnagyobb atomerőművében, amely a frontvonal mellett található egy olyan dél-ukrajnai régióban, ahol az utóbbi időben megnőtt a katonai jelenlét és tevékenység – áll a NAÜ szombati közleményében.

Ebből kiderül, hogy a NAÜ szakértői a helyszínen rendszeresen hallanak lövéseket az atomerőmű közelében - írja a Magyar Nemzet.

„Az általános helyzet a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő területen egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik”, mondta a főigazgató, hozzátéve: rendkívül aggódom az erőművet fenyegető nagyon is valós nukleáris biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megelőzzük a súlyos nukleáris baleset veszélyét és annak a lakosságra és a környezetre gyakorolt következményeit.

Így néz most ki Avdijivka

Friss fotók jelentek meg a Nexta Twitter-fiókjában a donyecki régióban lévő Avdijivkáról.

Tíz ukrán drón próbálta megtámadni a Krímet az éjszaka

Ukrajna tíz drónt küldött a Krím-félszigetre és Szevasztopolba – mondta a város kormányzója, Mihail Razvozsaev a Telegramon.

Éjszaka a légvédelmi erők és az elektronikus hadviselési rendszerek visszaverték a Szevasztopol elleni újabb támadást. Az egyik drón egy erdősávban zuhant le, a roncsokat a Belügyminisztérium munkatársai találták meg 5 kilométeres körzetben.  A városban senki és semmi nem sérült meg – pontosította Razvozsaev.

Zelenszkij: Minden emberünket visszahozzuk a fogságból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében beszámolt a szombati fogolycseréről. A mariupoli Azovstal 45 védője térhetett haza az otthonába 42 férfi és 3 nő. Mindannyian nemzetőrök, köztük 10 tiszt.

"Vissza kell térnünk, és minden emberünket vissza is fogjuk hozni az orosz fogságból! Hálás vagyok mindazoknak, akik a fogolcserében aktívan közreműködtek" - mondta az ukrán elnök.

Több mint 13 ezren érkeztek szombaton Ukrajnából

Magyarország területére 2023. május 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5807 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7417 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 6-án 81 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában