súlyosbodó helyzet

2019.10.24. 14:12

A kereszténység lett a világ legüldözöttebb vallása

Naponta 11 keresztényt ölnek meg a keresztényüldözéstől leginkább sújtott ötven országban, mely 2017 óta leginkább Dél- és Kelet-Ázsiában erősödött fel, állapítja meg a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) pápai jogú nemzetközi katolikus segélyszervezet Lengyelországban bemutatott jelentése.

A dokumentumot Poznanban ismertették szerda este, abból az alkalomból, hogy a nyugat-lengyelországi város lett a Vörös Hét (Red Week) nevű, az üldözött keresztények iránti szolidaritást kifejező, többéves hagyományra visszatekintő nemzetközi imaakció első idei helyszíne – írja cikkében a V4NA Hírügynökség. A pápai segélyszervezet jelentéséből kiderül, hogy az utóbbi két évben súlyosbodott a keresztények helyzete egyebek között Kínában, a Fülöp-szigeteken, Srí Lankán, a Közép-afrikai Köztársaságban, Indiában és Mianmarban.

A 2017 és 2019 júliusa közötti időszakot feldolgozó jelentés szerint a keresztények „világszerte a szélsőségesek brutális akcióinak fő célpontjává váltak”, a támadók a nyugati civilizáció elleni „közvetett ostromnak” tekintik tevékenységüket. A tavalyi év során a világ hetvenhárom, 245 millió összlakosságú országában regisztráltak „rendkívül magas”, „nagyon magas”, illetve „magas” szintűnek minősíthető keresztényüldözést.

A közel-keleti keresztények helyzetét illetően a jelentés leszögezi: Szíriában és Irakban az évtized elején elkövetett tömeggyilkosságok leállásával „részben megszűnt az üldözés”, a végbement pusztítás azonban olyan mértékű, hogy kétségessé teszi sok felmorzsolódó közösség újjáéledését. A segélyszervezet szerint sokan nem tudatosítják azt a média által is gyakran figyelmen kívül hagyott tényt, hogy jelenleg a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában