Katasztrófa Japánban

2018.07.11. 06:35

Az elárasztott térségbe látogatott a japán miniszterelnök

Az extrém időjárás kiváltotta áradások és földcsuszamlások a legfrissebb értesülések szerint mintegy 176 halálos áldozatot követeltek.

Abe Sindzó miniszterelnök szerdán ellátogatott a katasztrófa által leginkább érintett nyugat-japán térségbe. Útjának első állomásaként az egyik legtöbb kárt szenvedett Okajama prefektúrába érkezett. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára elmondta: a miniszterelnök meglátogat egy evakuációs központot is Kurasikiben. Egyedül a város Mabicsó nevű körzetében az áradások 48 életet követeltek.

A katasztrófavédelmi hatóságok szerint

15 prefektúrában kedd délutánig még mindig több mint tízezren tartózkodtak az evakuációs központokban.

Emellett a mentőalakulatok több tízezer tagja a 33 Celsius fokos hőségben még mindig azon van, hogy átfésülje a katasztrófa sújtotta régiót a mintegy hatvan eltűnt után.

Hirosimában 45 embernek veszett nyoma, Okajama városában pedig öt eltűntet keresnek továbbra is

- jelentette az NHK közszolgálati televízió.

„Felmérjük az áldozatok szükségleteit és sürgetni fogjuk a mielőbbi újjáépítést” – jelentette ki a japán kormányfő.

A tokiói kabinet kedden négymilliárd dollárt ígért újjáépítési célokra

azzal, hogy szükség esetén pótköltségvetést terjeszt be.

Abét heves bírálatok érték, mert múlt héten csütörtökön az esti órákban – a Twitteren megjelent felvételek tanúsága szerint – ivászatot rendezett pártja parlamenti képviselőivel, miközben a meteorológiai hatóságok már figyelmeztetést adtak ki Nyugat-Japánra. Az összejövetelen jelen volt Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter, és Fumio Kisida volt külügyminiszter is, akinek választókörzetében, Hirosimában legkevesebb hatvan életet követelt az ítéletidő.

Abe szeptemberben újraindul pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért. A politikus népszerűségét korábban az tépázta meg, hogy kiderült: kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kormányfő tagadta, hogy visszaélt volna helyzetével.

Borítókép: a japán miniszterelnök. Forrás: STR / JIJI PRESS / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában