Határok átlépése

2018.06.24. 11:28

A migrációs minicsúcsnak nem sok haszna lehet

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint eredménytelennek ígérkezik az illegális bevándorlással foglalkozó vasárnap délutáni uniós találkozó. Az értekezletet az olasz-német, illetve az olasz-francia diplomáciai feszültség is terheli.

A szakértő az M1 aktuális csatornán azzal indokolta véleményét, hogy – mint mondta – a csúcson részt vevő országok álláspontja eltér a kérdésben, és elmaradt a döntéshozatal előkészítése.

Megjegyezte: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eredetileg ellenezte a minicsúcsot, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Angela Merkel német kancellár kérésére hívott össze.

Hozzátette: az Olaszország és Németország közötti véleménykülönbség sem segít abban, hogy a tárgyalások eredményesek legyenek.

Az MTI vasárnapi tájékoztatása szerint az olasz-német nézeteltérés mellett egyéb feszültségek is terhelik a találkozót. Az olasz sajtó beszámol arról, hogy az új olasz kormány Franciaországgal, Németországgal és már Spanyolországgal is „precedens nélküli diplomáciai háborúban” áll, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mégis kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra.

Mint írják, Róma nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között. Elemzők szerint azonban Giuseppe Conte javaslata puszta gesztus lehet Berlin irányába: Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgyis kijelentette, hogy Olaszország egyetlen egy migránst sem vesz vissza.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz: Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is egyenes támadásba lendült a római kormánnyal szemben.

Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy a római kormány precedens nélküli diplomáciai háborúban áll, amivel a dél-európai migrációs útvonalra tudta irányítani az EU-országok figyelmét.

A francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította, elejét vették a helyzet enyhülésének. Macron szombaton azt mondta, Olaszországot jelenleg nem fenyegeti migrációs válság. Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Emmanuel Macront és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak.

Borítókép: migránsok a Lifeline mentőhajón. Forrás: AFP / Hermine Poschmann / Mission Lifeline

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában