ideiglenes elismerés

2021.06.11. 15:29

Hat sportág közelebb került az olimpiai szerepléshez

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága hat sportág esetében javasolta a teljes elismerést, aminek nyomán – ha a NOB júliusi, tokiói ülésszaka jóváhagyja az indítványt – az érintettek közelebb kerülnek ahhoz, hogy bekerüljenek az ötkarikás játékok hivatalos programjába.

Valamennyinek a világszövetsége már korábban megkapta az ideiglenes elismerést, így várakozó státuszban volt 2016-tól a Nemzetközi Mazsorett Unió (ICU) és a thaiboxosokat tömörítő Muaythai Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFMA), 2018-tól pedig a cselgáncsot és a szabadfogású birkózást ötvöző szambó nemzetközi szövetsége (FIAS), egy másik küzdősport, a kick-box világszövetsége (WAKO), a curlinghez hasonló icestocksport nemzetközi szövetsége (IFI) és a hálós végű bottal játszott csapatsport, a lacrosse világszövetsége (WL).

Amelyik megkapja a teljes elismerést, legkorábban a 2028-as Los Angeles-i olimpián lehet a hivatalos műsor része

- írta az insidethegames.biz.

A NOB végrehajtó bizottságának igenje annak elismerését jelenti, hogy az említett sportok

eleget tettek az előzetes követelményeknek, így annak, hogy alapszabályuk és tevékenységük teljes összhangban van az Olimpiai Chartával,

a doppingellenes világkódexszel, legalább három kontinensen elterjedt a sportág, nemzetközi szövetségükhöz pedig legalább ötven – a téli sportágak esetében huszonöt – nemzeti szövetség csatlakozott.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában