Leány gyöngy fülbevalóval

2020.04.28. 18:23

Új titkok tárultak fel a világ egyik leghíresebb festményén

Új ismereteket tárt fel Johannes Vermeer (1632-1675) holland festőről és munkamódszeréről világhírű festménye, a Leány gyöngy fülbevalóval című alkotás minden eddiginél kiterjedtebb tudományos kutatása.

The German president Joachim Gauck in front of Johannes Vermeer's painting 'Girl with the Pearl Earing' (c. 1665) in the Mauritshuis Museum in Den Haag, Netherlands, 07 February 2017. Gauck is in the Netherlands for a two-day visit. The trip is his last as president of Germany. Photo: Rainer Jensen/dpa

Forrás: AFP / DPA

Fotó: Rainer Jensen

„Közelebb kerültünk a festményhez, mint korábban valaha” – mondta Martine Gosselink, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója kedden.

Az intézmény virtuális sajtótájékoztatón mutatta be a kutatás eredményeit. Egy nemzetközi kutatócsoport 2018 márciusában a legújabb szkennerekkel és technológiákkal vizsgálta az 1665 és 1667 között készült alkotást. 1994 óta ez volt a kép második nagy volumenű vizsgálata.

A szakértők felfedezték, hogy Vermeer a lány mögé eredetileg egy zöld függönyt festett, mely azonban idővel eltűnt.

Röntgensugarak segítségével láthatóvá váltak a lány szempillái is, melyek szabad szemmel nem észrevehetőek.

A gyöngy fülbevaló pedig „illúzió” a múzeum szerint: lebeg, nincs akasztója, mely a fülhöz kapcsolná.

A vizsgálatnak köszönhetően először sikerül részletesen leírni Vermeer színpalettáját is. A legnagyobb titokra azonban, hogy ki lehet a képen szereplő fiatal nő, egyelőre nem találtak választ a tudósok.

Borítókép: Vermeer festménye a hágai Mauritshuis múzeumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!