Krimi

2024.01.06. 20:00

Halálos szombat: magyar rendszámú autó sofőrje okozott brutális balesetet Horvátországban

A horvát autóban egy házaspár utazott gyermekével, a szülők mindketten meghaltak.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A Károlyváros megyei államügyészség közlése szerint magyar rendszámú autó vezetője okozott súlyos balesetet szombaton hajnalban Horvátországban: hárman meghaltak, 12-en pedig megsérültek a Zágráb és Rijeka közötti autópályán, Novigrad na Dobri közelében - írja az MTI.

A helyszíni vizsgálat szerint a magyar rendszámú autó sofőrje észak felé haladva nekiütközött a pályaelválasztó korlátnak, áttörte, majd átsodródott a dél irányú pályára, és ott frontálisan összeütközött egy horvát rendszámú autóval. A horvát gépkocsiban egy házaspár utazott gyermekével. A 48 éves férfi és a 47 éves nő a helyszínen életét vesztette.

A magyar rendszámú autóban egy ember halt meg, az ő személyazonossága egyelőre ismeretlen.

Ivana Kovacic, a károlyvárosi kórház igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: súlyos sérülésekkel került kórházba az a horvát állampolgárságú kiskorú személy is, akinek szülei életüket vesztették a balesetben. A többi sérült nincs életveszélyben - mondta, hozzátéve, hogy külföldi állampolgárokról, vélhetően egyiptomiakról van szó. 

A károlyvárosi államügyész a horvát közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: 

még vizsgálják a közlekedési baleset körülményeit, különös tekintettel a magyar rendszámú járműben utazók személyazonosságának megállapítására. 

Több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy a magyar gépkocsi illegális migránsokat szállított, ezt azonban egyelőre nem erősítette meg az államügyész.

Megszólalt egy szemtanú

Az áldozatok rongybabaként feküdtek a földön, míg a szüleit elvesztő horvát kamasz elhunyt édesanyját és édesapját szólongatta - mondta később egy szemtanú a Ripost cikke szerint. 

Mint kiderült, a vétkes, magyar rendszámú autóban összesen 12 ember, javarészt egyiptomi állampolgár utazott, akik közül többen megsérültek. A kocsit vélhetően egy embercsempész vezette. 

Egy szemtanú, aki a balesetező kocsi után érkezett a helyszínre, szörnyűséges állapotokról beszélt.

A magyar rendszámú terepjáró átrepült az elválasztó kordonon, és közvetlenül nekiütközött egy rijekai Alfának. Ezután már csak a gomolygó füstöt láttam

- mondta a Jutarnijnak a sokkos állapotban lévő férfi. Hozzátette, hogy az Alfában ülő házaspárnak esélye sem volt, azonnal meghaltak, míg a magyar Mitsubishin azonnal látszott, hogy embercsempész vezeti.

12-en ültek benne, de mindannyian kiestek és fekve maradtak. Az egyik - nem tudom, hogyan - sértetlenül megúszta az egészet, körbejárta a roncsot, majd elszaladt. Szóval lehet, hogy 13-an voltak, nehéz megmondani, majd a rendőrség megállapítja

- mesélte. Mint mondta, az ütközés ereje akkora volt, hogy a fájdalmukban sikoltozó emberek rongybabaként feküdtek az úton.

"A terepjáróból kizuhanva két-három férfi feküdt az úton, közvetlenül a töltés mellett, ketten üvöltöttek a fájdalomtól, egy még súlyos állapotban volt, nem tudom azt sem, hogy túléli-e. A többiek a fűben feküdtek össze-vissza, és volt egy utas a kocsi alatt is. Amikor később a Mitsubishit felemelték, a roncs alatt is találtak még egy embert. Szörnyű volt"

- ingatta a fejét. A férfi a vétlen, fiumei rendszámú kocsihoz is átszaladt, ahol a vérző fejű kamasz még eszméleténél volt.

"Megkérdeztem tőle, hova mentek, mire azt mondta, hogy haza, Rijekába. Megkérdeztem, tudja-e, mi történt, mire azt felelte, hogy nem, mivel hátul aludt. Szegény egyre csak azt ismételgette: mi van anyával és apával, anya és apa nincs jól?"

- tette hozzá szomorúan.

Gerincssérülést szenvedett

A kórházba szállított  súlyos sérültek között az elsődleges információk szerint két gyerek is van, akik közül az egyik súlyos gerincsérülést szenvedett, és meg kellett műteni. Egyelőre nem tudni a harmadik áldozat nemzetiségét, horvát sajtóinformációk szerint azonban a sofőr nem magyar, hanem moldáv állampolgárságú volt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!