Lóerő

2011.09.09. 12:26

Egyszerűségtől a luxusig: kelendőek a praktikus elrendezésű lakóautók

A kempingezés nem csak a sátras nyaralásról szól, akinek van pénze, és kényelemre vágyik, lakóautót vásárol családjának.

Matolcsi Renáta

Az idei düsseldorfi Caravan Salon (lakókocsi és lakóautó) kiállításon a kempingbuszok és lakóautók teljes választékát megtekinthették a látogatók, s természetesen a luxuskategória is képviseltette magát. Jelen volt többek között a Citroen, a Fiat, a Ford, a Renault, a Subaru, valamint a Volkswagen.

A VW haszonjárművek adatai alapján idén január és július között 3770 California Beach és California Comfortline modellt adtak át tulajdonosaiknak világszerte – ez az előző év azonos időszakához képest 33,7 százalékos értékesítési növekedést jelent. A 2011-es évben az előrejelzések alapján várhatóan 6000 kemping-busz talál gazdára, ami új értékesítési rekord lenne a T5-re épülő Camper esetében.

A Caravan Salonon a Caddy Trampert is kiállították. A benne lévő ágy lehajtása pár mozdulatot igényel, és felülete egyúttal kalaptartóként is funkcionál. A California Beach már tágasabb belsőteret kínál, főképp a nagyobb távolságokra ajánlják. Ideális olyan sportos embereknek, akik szeretik a szabadban tölteni idejüket, és egy éjjeli szállást is kínáló tágas buszt keresnek – közölte a gyártó.

A California Comfortline-ban már szériafelszereltség a konyha, amelyben mosogató, 42 literes hűtő és két gázfőző lap is helyet kapott. A használaton kívül a lehajtható belső asztal a hűtő és a hátsó üléspad között bújik meg, míg a külső asztal a tolóajtóban található, ezzel is helyet takarít meg. A csomagtérajtón pedig az összehajtható székgarnitúrát rejtették el. A kiállítás érdekessége volt, hogy kereken hatvan évvel ezelőtt készült el az első kemping-felépítményes Volkswagen busz, mely egy új korszak kezdetét jelentette, azóta több mint hatszázezer kempingbuszt alakítottak ki, illetve át VW kisbuszok alapjaira. 

Először 1951-ben rendelt egy ügyfél a Westfalia cégtől úgynevezett kempingdobozt a VW buszához, amely a furgont valóságos guruló kempinggé nemesítette. A hamarosan Volkswagen Camper néven ismertté lett újdonság minden idők egyik legsikeresebb típusává vált és világjárók nemzedékeit szállította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!