Kultúra

2017.04.09. 17:30

Tavaszi vásárt tartottak Rácalmáson

Rácalmás - Második alkalommal rendezte meg Tavaszi vásárát a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület (VRE) szombaton a Jankovich kúriában.

Gallai Péter

Bár a szervezők igazán kitettek magukért, az időjárás nem fogadta igazán kegyeibe a rendezvényt. Hiába a sok gyermekprogram, ha a kellemetlen szél nem hoz kedvet a kimozduláshoz, ráadásul még a hőlégballonos repülést is megakadályozza. A paintball lézerharchoz és a buborékfocihoz is el lehetett volna képzelni ideálisabb időjárást, de szerencsére jócskán akadtak programok, amik élvezhetők voltak a kellemetlen szél dacára is.

Olyanok, mint a katonai toborzósátor, ahol különféle zord fegyvereket mutattak be az egyenruhások. Vagy a rácalmási festőkör kiállítása, nem beszélve a rácalmási vállalkozók borainak kóstolásáról, vagy Erős István mesterszakács különleges burgonyagombóccal dúsított mezőségi apróbablevesének ízlelgetéséről. A kürtőskalács és a fagyi is mindig jóleshet.

Komolyabb panaszra a rácalmási kézműveseknek sem lehet okuk, a kúria falai közt kellemes környezetben mutathatták be csodás termékeiket. Még a rokkát is ki lehetett próbálni, amiből a gyapjúszőttes készülhet. A rácalmási kézművesek rendkívül sokoldalúak. A cserépkályhaszem éppúgy a terméklistájukon van, mint a természetes anyagokból készült szappanok, a levendulából készülő mindenféle finomság és szépség, a kézzel készült játékfigurák, csodás kerámiák, hogy csak néhányat soroljunk a gazdag kínálatból.

Persze a rendezvény messze nem csak a szórakoztatásról szólt. A délutáni szakmai programot Szabó András, a VRE elnöke és Németh Miklósné alpolgármester nyitotta meg. Az elnök elmondta, a rendezvény az egész településnek szól, hiszen közel 400 vállalkozás működik Rácalmáson, fontos, hogy mindenki megismerhesse azokat. Elsőként az Energiaklub munkatársa, Király Zsuzsanna tartott előadást, amelyből kiderült, Rácalmás testülete azon kevés hazai önkormányzatok közé tartozik, amelynek van négy évre előremutató energiastratégiája. Ezt a gondolkodást igyekeznek a vállalkozóknál is elterjeszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!