Kultúra

2017.01.25. 18:30

Lelket körbeölelő, varázslatos élmény

Nagy sikert aratott a Szabó Balázs Bandája együttes Csöndkabát című koncertprogramja a Csengey Dénes Kulturális Központban.

L. Mészáros Irma

A rendhagyó akusztikus koncert igazi lelket körbeölelő varázslatos élmény volt.

A magyar irodalom gazdag kincsestárából Pilinszky János és Radnóti Miklós nagyhatású, szép képvilágú és mély gondolatiságú versei mellett az erdélyi Szemlér Ferenc és a Budapest utcáit napjainkban koptató barát, Grecsó Krisztián sorai hangzottak el a gazdag hangszerelésű dalokban. A koncert számai az emberről szóltak: életről és elmúlásról, érzelmekről, vágyról és csalódásról, a tájban megbúvó hangulatokról. A költői világot a zene, a Szabó Balázs Bandája mellett játszó Accord Quartet vonósai által magas színvonalon megszólaló muzsika emelte még magasabbra, s hajtotta a lélek mélyére.

Szabó Balázs ihletett állapotban - a koncert számai az emberről szóltak: életről és elmúlásról
Fotó: facebook.com/szabobalazsbandaja

Szabó Balázsnak mindig is szívügye volt a versmegzenésítés. A 2004-ben megjelent első lemezén Faludy György költeményeit hallhattuk.

A Csöndkabát pedig bizonyította az előzetesen megfogalmazott állítását: Úgy csüngnek rajtam a régi feddések és aggodalmak anyámtól, sorok Pilinszkytől, képek Radnótitól, dalok, amelyek helyettem álmodtak tovább, mint egy régi nagykabát. Ebben a szélárnyékos, csöndes, melegítő lepelben zajlott az este. A koncert résztvevői is ezt érezhették. A már eltávozott költőink sorai élnek benne, s összeolvadnak saját szövegeivel, mint ahogy a koncert végén elhangzó Radnóti-vers, az Előhang egy monodrámához című költemény is Szabó Balázs-szöveggel folyt tovább. A szellem, az érzelmek és a lélek harmóniája, személyesség és meghittség, szakmai igényesség, mély alázat és hit volt érzékelhető a koncerten. A Csöndkabát bizonyította a szavak és a zene erejét, az ember vágyát: Ringass emlékkel teli föld. Takarj be! védj, villámmal teli ég! Emelj fel emlék! Lélek vagyok. Élni szeretnék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!