Kultúra

2017.01.29. 10:55

Komoly csapatmunka eredménye

Dunaújváros - Az évadnyitó rendezvény szomorú megemlékezéssel kezdődött. Grábics Gábor felkérésére a jelenlévők egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a nemrég elhunyt dr. Tiszamarti Miklósról a Borklub egyik alapító tagjáról.

Balogh Tamás

Az évadnyitó rendezvény szomorú megemlékezéssel kezdődött. Grábics Gábor felkérésére a jelenlévők egy perces néma főhajtással emlékeztek meg a nemrég elhunyt dr. Tiszamarti Miklósról a Borklub egyik alapító tagjáról.

Az év első borklubos rendezvénye is nagy sikert hozott. Nagy kihívás a már tizenöt éve sikeresen működő Dunaújvárosi Borbarát Klub tagjainak újabb kínálattal szolgálni. A sokszor kipróbált módszer ezúttal is eredményre vezetett. A fényes siker nyomán ismét kiderült, hogy nem csak a vezető pincészetek kínálnak remek különlegességeket. Grábics Gáborral most mint az estek házigazdájával beszélgettünk.

Sokat gondolkodtunk azon, hogy az idei rendezvényeinknek mi legyen a nyitánya?! Így esett a választás a badacsonyi borvidék különlegességeire, amikből hét fehér és egy vörösbor került a poharakba.

Az előkészületek mindig hasonlóak. Amennyiben lehetséges a saját pincészetükben és szőlő területükön keressük fel azokat a borászokat, akiket szeretnénk a tagjainknak bemutatni. Meggyőződünk arról, hogy milyen körülmények között készítik a boraikat, de szőlőterület fekvésére és a rajta folyó munka minőségére is kíváncsiak vagyunk.

Egy ilyen alapos megismerkedés után már nemigen kell kérdezgetni a borászokat, mert már anélkül is elmondják a maguk történeteit. Miután leegyeztettük, hogy milyen borokat mutatunk be itt nálunk, csak azután csapunk egymás tenyerébe, hogy megtartjuk a borkóstolót. Ez a módszer egy kicsit fáradtságos, de miután túlvagyunk rajta, úgy érezzük, hogy megérte, mert nyugodtan várhatjuk a tagjainkat.

A tuti befutók mellett a szinte ismeretleneknek is helyet kapnak.

Ez nem kockázatos dolog, mert nagyon nyitottak a borklub tagjai arra, hogy új borászokat ismerjenek meg. Nagyon örülhetünk és büszkék is lehetünk a Magyarországon feltörekvő borász nemzedék kiváló színvonalára. Egyre jobb borokat készítenek és a már befutottak sarkában járnak.

Időnként azért a már sikeresek közül is választunk. Egy igazi nagyágyút hozunk a februári összejövetelünkre, akinek a nevét addig titokban tartjuk.

FEJEDELMI VACSORÁK A BORKÓSTOLÓKON

A Séf nevében is köszönöm ezt a megtiszteltetést, de ez így egy kicsit túlzás. Ezeknek az eseményeknek az étel kínálatát a borsorok megismerése után a konyhafőnök álmodja meg. A konkrét tervüket az üzletvezetővel együtt készítik el és mutatják be nekem. Talán furcsának hangzik, de ezek a vacsorák egy komoly csapatmunka eredménye nyomán kerülnek az asztalokra.

RIVÁLISOKBÓL PARTNEREKKÉ VÁLTAK

Magyarországon ezer ok miatt fordítottak már hátat a különböző szakmai szövetkezéseknek, miközben a világ másik részén problémamentesen és sikerrel működnek.

Kató Tibor az elismert borász és a badacsonyi borvidék szakértője, úgy tűnik megtalálta a hangot a partnereivel és ők is a sikerre szövetkeztek. A kiváló szakemberrel a legutóbbi borbemutatóján beszélgettünk a Corner kávéházban, amit nem csak a borszakmában dolgozóknak ajánlunk a figyelmükbe.

RIVÁLISOK EGY KÍNÁLATBAN?!

Első ránézésre valóban riválisai is egymásnak, de mégiscsak összeköti őket egy nagyon fontos dolog: a Badacsonyi Borvidék szeretete és ezeknek az italoknak a különleges íz világa, ami egyébként semmivel sem összehasonlítható. Van egy közös érdekük is: a borvidék egész megítélésének a javítása, a termékeik minőségi és piaci szempontból való pozicionálása, mert ez együtt segítheti valamennyi itteni termelőt. Az a széleskörű összefogás, ami jellemzi a borvidékünket, arra indít, hogy nem kell félni attól, hogy egy időben több vállalkozással is foglalkozunk. A szervezeti formánk a Totalwine.hu internetes boráruház lett.

A jelenlegi nyolc partnerünk közül mindössze kettő olyan van, akit mi kerestük meg azzal, hogy szeretnénk forgalmazni a boraikat. A többiek látva a sikereinket maguktól jelentkeztek. Ezek a mai modern szlenggel mondva nem agyon hájpolt borászatok. Ők egy különleges minőséget produkálnak, de ma még nem túlságosan ismertek. Ezeknek a kis pincészeteknek a különlegessége motivál bennünket. Olyan borokat szeretnénk a piacra vinni, amelyek nem jönnek velünk szembe a multik polcairól és a vendéglátásban is különlegességnek számítanak.

Erre a mai alkalomra olyan borászatokat választottam, akik csak a mai modern módot követve reduktív borokat készítenek, mások a régi és az új kombinációjával élnek, és olyanok is megjelentek a kínálatban, akik kimondottan a tradicionális módszereket alkalmazzák.

A mai időkben nem csak a borkészítés, hanem a túrizmus és a vendéglátás világában is azt lehet látni, hogy ez a kettősség (a modern és a klasszikus módszereké) az, amivel komoly eredményeket lehet elérni és egy fizetőképes keresletet lehet kielégíteni.

A NAGYKÖZÖNSÉG SZÁMÁRA ISMERETLEN BOROKAT KÍNÁL

E nélkül az én tevékenységem nem működhet. Nem a termelőkhöz fűződő jó kapcsolatunk miatt vállaltuk be a kínálatuk bemutatását, hanem azért, mert alaposan meggyőződtünk a termékeik jó minőségéről. Mivel a Badacsonyi Borvidékről volt szó, nyilván a kéknyelűről többet esett szó. Szerettem volna kihangsúlyozni ennek a fajtának a szépségeit és a benne rejlő lehetőségeket. A vidékünket jellemzi, hogy egy nyolctételes sorból egy vörösbort választottunk, ami természetesen szintén egy magas színvonalat képviselő tétel volt.

A Dunaújvárosi Borbarát Klubot a maga nemében az egyik legjobban szervezettnek tartom az országban. Másodszor mutathattam be ezen a helyen a kiválasztott borsoraimat. Ezért én úgy készültem, mintha a barátaimnak ajánlanám őket. Megfigyelhetjük, hogy a mai világban (főleg a laikus vásárlók) legtöbbször a név alapján választanak egy-egy megkóstolni valót. Azt gondoltam, hogy inkább ezek a kiváló italok beszéljenek és ne egy nagy márkanév adja el a különlegességeket.

 

 

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!