Kultúra

2016.01.17. 17:18

Színházi tervek, eredmények - Vissza- és előretekintés a Bartók művészeti vezetőjétől

Dunaújváros – Bár a színházak életében a január még csak az évad félidejét jelenti, az év eleje egyfajta értékelést és előretekintést hívogat. A Bartók művészeti vezetőjét, Dobák Líviát kértük vissza- és előretekintésre.

Balla Tibor

Úgy gondolom, hogy nagyon jól indult a szezon, táncszínházi bemutatónk, a Rómeó és Júlia legnagyobb örömünkre nagy sikert aratott. Nézői és szakmai siker a két stúdiószínházi darab, a Top Dogs és a Kövek a zsebben is, míg a nagytermi bemutatónk, a Don Quijote voltam megosztó volt. Az előző évadban bemutatott darabok közül az Anconai szerelmesek című zenés játék szinte levehetetlen a műsorról. A Hepp!!! című cirkuszi bohócjáték lassan a harmincadik előadásnál tart. Úgy gondolom, hogy széles a kínálat, jól sikerült az első félév.

- A második félév a tervek szerint alakul?

- Igen. Most mutattuk be a tantermi projektünket OFFlány címmel. A drámapedagógiai programra már sok iskola jelentkezett. Három új bemutatónk lesz még. Februárban Goldoni különleges vígjátéka, a Mirandolina, mely a férfi-nő örök harcáról szól. A commedia dell’arte mesterének darabját Király Attila rendezi. A két tagozat közös munkája lesz a musical irodalom egyik legfontosabb műve, a Chicago, mely erős tánc, és énektudást igényel, komoly kihívást jelentve tagozatainknak. Lendvai Zoltán személyében tapasztalt, a zenés színházi műfajban is otthonosan mozgó rendező állítja színpadra, a koreográfiát pedig Bóbis László , szteppvilágbajnok jegyzi. A legutolsó bemutatónk egy az ESZMEvel közös koprodukció lesz, amit felső tagozatosoknak szánunk. A Litera-Túra kortárs és klasszikus magyar verseken vezeti végig a gyerekeket, a Blattner Géza-díjas Kolozsi Angéla rendezésében.

- Folytatódik a Vendégségben sorozata?

- Az irodalmi sorozaton most egy picit változtatunk, egy felolvasószínházi sorozatot indítunk. Az első a Magyar Kultúra Napjához kötődik. Ekkor Szilágyi Andor El nem küldött levelek című drámája hallható. Az aulában megrendezendő ingyenes sorozatban szeretném megismertetni a dunaújvárosi közönséget a norvég, illetve a lengyel drámairodalom egyegy kortárs alkotásával.

- Fesztiválok, megmérettetések?

- Amit biztosan tudunk, az a Csíki Játékszínnel való együttműködésünk része: a Lurkó Fesztiválra megyünk a Hepp!!! című előadásunkkal, valamint a Kövek a zsebben is utazik vendégjátékra. Mi pedig május elején látjuk vendégül a csíkiek A revizor című előadását háromszor. A Hepp!!! több országos meghívást kapott, jelen pillanatban várjuk a Kaposvári Gyerekszínházi Biennálén való részvétel lehetőségét.

- A közönségnek szeretnének inkább megfelelni, vagy a szakmának?

- Nagyon jó végignézni a teltházas nagytermen, örülni a néző örömének, ugyanakkor nagyon jólesik az utóbbi idők szakmai visszaigazolása, a kritikusok elemző dicsérete; mert mind a kettő nagyon fontos. Ennek a pici vidéki színháznak egyre többféle nézői igényt kell kiszolgálnia. Vannak olyan előadások, amelyek elsősorban közönségsikerre számíthatnak. Számomra nagyon nagy öröm, hogy a Top Dogs közönségés szakmai siker is egyszerre. Februártól remélhetőleg többször előadjuk a Szkénében, Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!