Kultúra

2016.01.25. 18:12

Leletbemutató Rácalmáson

Rácalmás – Három pillérre épült Rácalmás kúltúra napi, egész délutánt kitöltő nagy rendezvénye: régészeti leletek, Janikovszky-tárlat és Kálnay Adél remekek.

Körmendi Erzsébet

Gazdag programmal ünnepelte a magyar kultúra napját a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár január 22-én. A Himnuszt a Napsugár Asszonykórussal közösen énekelték el a vendégek, akik ezt követően Steiner Gréta zongorajátékában és Lendvai Józsefné szavalatában gyönyörködhettek. Megnyílt a„Régészeti leletek Rácalmásról” című kiállítás is, az Intercisa Múzeum anyagából készült tárlatot Farkas Lajos múzeumigazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A különleges kiállítási anyag február 12-ig látható Rácalmáson, előzetes egyeztetés után iskolai csoportokat is fogadnak interaktív múzeumpedagógiai órákra.

Kálnay Adél író, költő a legújabb kötetéről is beszélt hallgatóságnak Fotó: Amatőr felvétel

Az ünnepi délutánon nyílt meg a Janikovszky Éva emlékkiállítás is, amely a Móra Ferenc Könyvkiadó szervezésében járja az országot, Rácalmáson február 5-éig lesz látható. A kiállított tárgyak között ott van például az író legendás, Mercedes „nevű” írógépe, gyermekkori naplójának másolata, műveinek idegen nyelvű kiadásai, színházi ritkaságok és még számos kuriózum. A megnyitót a művelődési ház Cimbora Klubjának tagjai is színesítették egy vidám jelenettel, a forgatókönyv természetesen Janikovszky-szövegekből készült. Az ünnepi program zárásaként író-olvasó találkozón a rácalmásiak vendége volt Kálnay Adél, dunaújvárosi író, költő, aki többek között Régi képek címmel megjelent legutóbbi kötetéről is mesélt a hallgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!