Kultúra

2015.06.16. 15:00

Talicskája halkan nyikorogva kacag - Bakos András kiállítása a dunaföldvári Ispánházban

A várudvaron található Ispánházban Bakos András grafikusművész Gondolatok című kiállítása várja a látogatókat.

L. Mészáros Irma

A szászrégeni születésű, de tizenöt éve Dunaföldváron élő alkotó – amint meséli – azóta rajzol, mióta felérte a ceruzát. Családjának nem volt kapcsolata a képzőművészettel. De bizonyára nagyapjától örökölte tehetségét, hiszen egy-két rajzáról a felnőtt unoka szerint is meg lehet állapítani, hogy tehetséges, de képzetlen ember készítette.

Bakos András másodikos kisdiákként nyerte első díját egy aszfaltrajzversenyen. Olyan pici volt, hogy alig akarták a többiek előreengedni a nagy boldogságot jelentő nyereményért, a rengeteg filctollért. Hogy mi fordított egy erdélyi kisfiút a grafika felé?

– Keresztapáméknál Marosvásárhelyen kezembe került egy vastag bekötött könyv, a Vasárnapi Újság 1877-es évjáratának valamennyi száma. Ebben az illusztrációk eredeti grafikák voltak, rézkarcok, metszetek. Néztem, néztem, s úgy akartam rajzolni a lovat, ahogy ott láttam. Nem másoltam, hanem a technikát szerettem volna ellesni. Ez inspirált.

Bakos András bátran kísérletezett, mert önmaga lenni és kiforrott, biztos kezű művésszé vált (Fotó: A szerző)

Nyolcadik osztályos koráig semmiféle képzőművészeti képzésben nem volt része. Aztán a pedagógus keresztapa közvetítésével megmutatták a rajza Baróthi Ádámnak, aki szászrégeni rajztanár és szobrász. Van keresnivalója a képzőművészeti szakközépiskolában – született meg a vélemény. „Olyan grafikás vagy! A grafika neked való” – idézi Baróthi szavait a képzőművész.

– Elhittem neki. Aztán ez az egyetemen tudatosult, megerősödött bennem. S ma már tudom, hogy miért mondta. Kölyökkorom óta tollal rajzoltam. A marosvásárhelyi művészeti szakközépiskolában Molnár Dénes volt a tanárom, aki megtanította az alapokat. Tizedikesként egy szakmai versenyen országos első lettem.

A sikerekről és kudarcokról szólva huncutkás mosollyal mondja: – Jellemző volt, hogy majdnem utolsóként vettek fel, de elsőként végeztem. Öt évvel a szakközépiskola befejezése után, miközben két évig katona is voltam, csak a harmadik próbálkozásra kerültem be a Temesvári Tudományegyetemre. Aztán a legjobb végzős lettem a művészeti kar grafika szakán. Ezért 1998-ban Kolozsvárott ott voltam az ország legjobb kiállítói között.

Abban az évben Romániából tizenhatan küldtek be munkát egy nemzetközi grafikai pályázatra Spanyolországba. Két emberét fogadták el: Bakos Andrásét és tanáráét.

Tizenöt évvel ezelőtt kerültek feleségével Dunaföldvárra. Csilla megpályázta a gimnázium matematika-fizika szakos állását, s így telepedtek le a Duna-parti kisvárosban. András először nyomdában dolgozott, majd egy alapítványi művészeti iskolában tanított. Most egy éve szellemi szabadfoglalkozású lett. A földvári időszak megnyugvást hozott. Megteremtődött a lehetőség az alkotásra. Bakos András úgy véli, a város befogadó. Sok segítséget kaptak az intézményektől, iskolától, hivataltól. Azzal, hogy a helyiek képeket vásároltak tőle, megerősítették, biztatták, van értelme annak, amit csinál. Két éven át a fekete kötény legendájához kapcsolódó pályázat segítségével szakkört és nyári tábort vezetett gimnazistáknak. Verseskötetet illusztrált, szívesen tartott előadást a Magyar László-napon. Érdekes témával készül az újabb felkérésre.

Láthatták alkotásait Szekszárdon és Tasson, sőt a határon belüli és kívüli Földvár nevű települések vándortárlatán is bemutatkozhatott. Dunaföldváron ez a második önálló tárlata. Most húsz év anyagából válogatott. A korábbi képek fekete-fehér rajzok, inkább útkeresések, az utóbbiak színes tusrajzok, egységesebbek. Szereti ezt a technikát, jól érzi magát benne. A megnyitó igazi feltöltődést hozó alkalom volt.

– Nagyon sokan eljöttek, s rengeteg szeretetet kaptam – jegyzi meg. Bízik benne, h nem kell újabb tíz év a következő tárlatig. Vannak tervei, ötletei. Rézkarccal is szeretne ismét foglalkozni, meg festő-lelkét is feléleszteni. Bár nyitott a megbízásokra, de szeretne minél több időt az alkotásra fordítani. Úgy tervezi, egy gondolatsorra felfűzve készülnek majd az újabb üzeneteket közvetítő alkotások, úgy, mintha egy ciklusba vagy sorozatba tartozó regényeket írna. S Máraitól tudjuk, a könyvek, mint az emberek, csak akkor adják ide titkukat, bizalmukat, ha te is átadod magad nekik. Bakos András titkainak megfejtéséhez a nézőnek is át kell adnia magát.

Ahogy a megnyitón Portik Adorján építész megfogalmazta: Bakos András mesélő is, néhol szürrealista, máskor realista. Tud hangos lenni, táncosai dobbantanak a csárdás közben, a lovasai felverik a port és a vizet, gőzöse kettéhasítja az éjszakát, de talicskája tud halkan nyikorogva kacagni.

Bakos András bátran kísérletezett, mert önmaga lenni és kiforrott, biztos kezű művésszé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!