Kultúra

2010.06.23. 12:56

Budapestre érkezik az egyik leglátványosabb Cirque Du Soleil show

DH - December 9. és 12. között öt előadás erejéig Budapesten mutatja be egyik leglátványosabb show-műsorát a világhírű Cirque Du Soleil társulata. A Saltimbance címet viselő produkció premierje 1993-ban volt, azóta több, mint tízmillióan látták már.

Gyuricza Ferenc

 

A Saltimbanco a Cirque Du Soleil legrégebben futó, és egyik legfőbb show-műsora. A társulat meghatározása szerint ezt az előadás valójában az élet ünneplése, amelynek jelenleg futó verzióját kifejezetten a nagy arénák technikai lehetőségeit kihasználva alkottak meg.

A Saltimbanco név az olasz saltare in banco, vagyis ugrás a színpadra kifejezésből ered. Az előadás története különböző városi élményeken alapszik, az ott élő emberekről szól, azokról a sajátosságokról és hasonlóságokról, családokról és társaságokról, az utcák nyüzsgéséről és a felhőkarcolók magas tornyairól, amellyel a XXI. század embere nap mint nap találkozik. A szó kifejezi ugyanakkor az akrobatikához fűződő kapcsolatot is, hiszen a salto és a banco alapszavakból áll össze.

A Saltimbanco egy jellegzetes Cirque Du Soleil show, amelyet a nagyvárosok felépítése és lakóinak sokszínűsége inspirált, így az előadás tele eleve határozott képi megvalósítással és karakterekkel, amelyek a nézőket egy álomvilágba repítik, egy kitalált városba, ahol a változatosság ad reményt. A show eredeti premierje 1992. április 23-án volt a kanadai Montreal városában. 14 évnyi nagy sátras turné és 9 és félmillió néző után, 2007-ben teljesen felújították műsort, így még nagyobb méretű akrobatikus aréna-produkció vált belőle, amelyet olyan hang- és fényhatásokkal egészítettek ki, amely a korábbi sátras verzióban nem volt kivitelezhető. Az új Saltimbanco turné az elmúlt három évben több mint 100 városba jutott el, s ez év végén Magyarországon is látható lesz.

A Cirque Du Soleil december 9-én, 10-én és 12-én egy, 11-én pedig két előadást mutat be a Papp László Budapest Sportarénában. A történet egy óriási, több mint 700 négyzetméteres félköríves színpadon játszódik, de a csarnok teljes magasságát bejátsszák a társulat légtornászai, rúd akrobatái és zsonglőrei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!