2016.02.25. 10:54
Gyomirtót találtak német sörökben
Glifozát peszticidet találtak több német sörben. A müncheni környezetvédelmi intézet 14 népszerű sört tesztelt - és gyomirtót találtak bennük.
Christian Schmidt német szövetségi mezőgazdasági miniszter nem tartja problémásnak a glifozát maradványokat az élelmiszerekben.
A „német tisztasági törvény” 500. évfordulója alkalmából söröket vizsgált a müncheni környezetvédelmi intézet, sokban aggasztó mennyiségű glifozát származékot felfedeztek fel, szélsőséges esetekben az ivóvízhez képest 300-szoros értéket.
"Ez valószínűleg rákkeltő anyag, sem a sörben sem a testünkben nincs helye", mondja Sophia Guttenberger a müncheni környezetvédelmi intézet biológusa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a glifozátot a rákkeltő anyagok közé sorolja, az anyag a hormonrendszert is károsíthatja. Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) nem tartja rákkeltőnek. A glifozát a peszticidekben és herbicidekben világszerte legelterjedtebb.
De vannak megnyugtató vélemények is: A Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) nem lát veszélyt a fogyasztók egészségére nézve. A sörben előforduló glifozát maradványok teljesen természetesnek számítanak, hiszen a glifozát egy engedéllyel rendelkező növényvédőszer hatóanyaga.
"Ahhoz, hogy a glifozát mennyisége egészségügyi kockázatot jelentsen, egy felnőtt embernek egy napon belül 1000 liter sört kellene innia", - mondta a német szövetségi mezőgazdasági miniszter egy TV-interjúban.