Külföld

2015.11.15. 19:48

Angyalarcú terror

Egyre többször és egyre brutálisabb arcát fordítja felénk a terror.

Várkonyi Zsolt

A Charlie Hebdo munkatársainak január eleji kivégzése - a Mohamed prófétáról készült karikatúrák folyamatos közzététele miatt - csak a kezdet volt. Erre nincs mentség, írtam akkor. Ami pénteken történt Párizsban, felfoghatatlan. Hadüzenet a civilizált világnak. A terror ugyanis tudatosítja bennünk a halál folyamatos közelségét. Ez ellen nem tudunk mit tenni, és ez az, ami igazán félelmetessé teszi. Ritka, pusztító, véres esemény, amelynek célpontja bárki, bármelyikünk lehet, bármely pillanatban. Nem az a kérdés, hogy megismétlődik-e, hanem az, hogy mikor! A terrorcselekmények célpontjai és áldozatai ez esetben olyan ártatlan emberek voltak, akiknek nem volt közük a véres események előzményeihez.

Sajnos a következményeket már ismerjük, az okokat pedig még mindig többféleképpen értelmezi Európa. Egy olyan színdarab játszódik ma körülöttünk, amelynek aktív részesei vagyunk. A kérdés az, hogy képesek-e az uniós tagállamok olvasni a „közös kottát", vagy legalább arra, hogyan kell azt helyesen kézben tartani. Mert úgy tűnik, hogy már ezzel is gondok adódnak. A migráns áradat, a népvándorlás felszínre hozta ezeket a hiányosságokat.

A globalizácó miatt a válságok hatásai felgyorsultak, a krízisek egymásra torlódtak, az EU döntéshozatali rendszere ugyanakkor rendkívül lassú. Az uniós intézmények és a tagállamok folyton fáziskésésben vannak, a politika nem tudja követni a gazdasági, társadalmi kihívásokat, a jogrendszer pedig még a politikainál is lassabban változik.

Az előidéző okok azonban nem Európában keresendők! Európa „csak a leggyengébb láncszemnek" bizonyul(t), hiszen a migránsok többsége még indulófélben van. A világban még soha ilyen gyorsan nem nőtt az otthonukat elhagyni kényszerülők, vagy szándékozók száma. A mostani emberáradat az „angyalarcú" népvándorlás első hulláma. Az „óperenciás tengeren túli" Amerika konfliktust generáló közel- és közép-keleti hatalmi politikájának egyik Európát sújtó súlyos következménye.

„Ki kell jönni az álomgyárból, mert különben átgázol rajtunk a valóság", nyilatkozta még augusztus elején a bajor miniszterelnök. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy fájdalmas igazáról megbizonyosodjék.

„Ha Európa most úgy reagál erre a merényletre, ahogyan a kitervelői remélik, akkor érnek célt. Ha kollektív büntetést alkalmazunk és rossz választ adunk a dzsihádra, akkor a menekültekkel legyen irgalmas az Isten. Mert, hogy Európa nem lesz ezek után az, az szinte biztos"- írja az egyik internetes elemző portál.

Őszintén remélem, hogy téved.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!