Külföld

2015.08.25. 18:58

Washington és Ankara véglegesítette a közös légicsapások technikai részleteit

Washington és Ankara véglegesítette azokat a technikai feltételeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek Törökország integrálásához az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetre légicsapásokat mérő, amerikai vezetésű nemzetközi koalícióba - közölte kedden a Pentagon.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint néhány napig eltarthat még, amíg a megállapodás technikai elemei operatívvá válnak. Cook hangsúlyozta: az amerikai kormány meggyőződése, hogy Törökország mielőbb teljes mértékben részt kíván venni a koalícióban.
A Pentagon szóvivője szerint a két NATO-szövetséges folytatja az egyeztetést a (szíriai) határ melletti műveletekről.

Amerikai harci gépek először augusztus 12-én indítottak légicsapásokat a törökországi Incirlik támaszpontról az IÁ szíriai erői ellen. Az Egyesült Államok és Törökország júliusban állapodott meg arról, hogy az amerikai légierő használhatja a bázist. Ugyanerről a bázisról dróncsapásokat már korábban is indítottak az Iszlám Állam ellen az amerikaiak. 

Törökország hosszas vonakodás után, a 32 halálos áldozatot követelő suruci merénylet hatására, július 24-én indított légicsapásokat az IÁ szíriai állásai ellen, és beleegyezett abba, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot. Ezzel Törökország mint frontállam, elkezdett nagyobb szerepet vállalni a szélsőséges szunnita szervezet elleni harcra létrejött, Washington vezette koalícióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!