Külföld

2015.02.17. 16:35

Több tucatnyi ukrán katona megadta magát Debalcevénél

A szakadárok megkezdték Debalceve "megtisztítását", a város nagy része már az ellenőrzésük alatt van, ukrán katonák tucatjai adták meg magukat a lázadóknak – írta internetes oldalán kedden délután az Interfax orosz hírügynökség, nevük elhallgatását kérő donyecki szakadárokra hivatkozva.

Az UNIAN ukrán hírügynökség közben egy helyszínen tartózkodó újságíróra hivatkozva azt jelentette, hogy a várost körülzárták, és bár ukrán oldalon katonák csoportjai továbbra is ki tudnak törni a városból, és be tudnak jutni oda, de csak nagy nehézségek és veszteségek árán.

A Donyeck és Luhanszk közötti útvonalon fekvő stratégiai fontosságú városban a szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódtak a heves harcok.

Az Interfax azt jelentette, hogy a szakadárok ellenőrzésük alá vonták a városi rendőrkapitányságot, a vasúti pályaudvart, a város nagy része a donyecki szakadárok ellenőrzése alatt van, folyik a város "megtisztítása". A szakadárok azt is állították, hogy ukrán katonák tucatjai adták meg magukat, mert "parancsnokaik magukra hagyták őket".

A lázadók állítása szerint az ukrán erők Debalcevénél jelentős veszteséget szenvedtek, de pontos számot nem közöltek, csak annyit, hogy "több tucatnyi katonáról lehet szó".

A nevének elhallgatását kérő szakadár vezető tagadta, hogy megsértenék a tűzszünetet. "Debalcevét illetően már az elején kijelentettük, hogy erre a területre nem vonatkozik a tűzszünet. A tűzszünetet Kijev sértette meg, amikor előző nap a donyecki repülőteret és Horlivkát lőtte, azaz olyan területeket, amelyek eleve szerepeltek a tűzszüneti megállapodásban" – hangoztatta.

A donyecki és a luhanszki szakadárok kedden első ízben közvetlent tárgyalásokat kezdtek a kijevi vezetéssel a tűzszünet betartását ellenőrző és koordináló szervezet keretén belül – írta az Interfax orosz hírügynökség Eduard Baszurinra, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság "védelmi miniszterhelyettesére" hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!