Külföld

2013.11.06. 14:45

A tagállamok dönthetnek egy génmódosított kukorica engedélyezéséről

Az EU tagállamok szakminiszterei elé kerül a döntés arról, hogy jóváhagyják-e a Pioneer 1507 génmódosított kukoricafaj termesztésének engedélyezését

Az Európai Bíróság ítéletét követően az Európai Unió Tanácsa, vagyis a tagállamok szakminiszterei elé kerül a döntés arról, hogy jóváhagyják-e a Pioneer 1507 génmódosított kukoricafaj termesztésének engedélyezését az Európai Unióban - közölte szerdán az Európai Bizottság.

A kártevőknek, így például a kukoricamolynak ellenálló Pioneer 1507 jelenleg forgalmazható, de nem termeszthető Európában. A bizottság azt is közölte, hogy ha a tagállamok a tanácsban nem utasítják el minősített többséggel az engedélyezési javaslatot, akkor a brüsszeli testületnek automatikusan ki kell bocsátania a 10 évre szóló termesztési engedélyt.

Magyarországon az alaptörvény az egészséghez való joggal kapcsolatban genetikailag módosított élőlényektől (GMO) mentes mezőgazdaságról rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!