Külföld

2013.07.27. 10:25

Német lap a bálványosi nyári egyetemről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a székelyföldi Tusnádfürdőn zajló nyári egyetemmel kapcsolatban közölt cikket szombati számában.

MTI

Az Erdélyi nyári színház című írásban a szerzők, Stephan Löwenstein és Karl-Peter Schwarz úgy fogalmaztak, hogy Budapest és Bukarest a magyar kisebbség jogairól és "a magyar elitek székelyföldi csődületéről" vitázik. Hangsúlyozták: Traian Basescu elnök és a konzervatív román kormányok megértéssel viszonyultak ahhoz, hogy a Budapest "nagyon komolyan" felelősséget vállal a határon túli magyarok sorsáért.

Négy éve Tusnádfürdőn még "gyümölcsöző vita" alakult ki Orbán Viktor és Basescu között a népcsoportok együttéléshez elengedhetetlen közös értékekről. Amióta viszont Victor Ponta "exkommunista szociáldemokratái" és a Crin Antonescu vezette "dohosan nacionalista" nemzeti liberálisok kormányoznak, "ismét mélypontot" értek el a román-magyar kapcsolatok - írták a FAZ szerzői, hozzátéve, hogy "a kölcsönös provokációk termékeny talajra hullanak".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!