Külföld

2013.03.13. 18:03

I. Ferenc az új pápa

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének.

MTI

22:21
Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke: "politikus" pápát választottak


Egy "politikus pápát" választott meg a konklávé Jorge Mario Bergoglio személyében, aki képes lesz arra, hogy a Vatikánban és az egyházban rendet tegyen - mondta el az MTI-nek szerdán telefonon Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke.

Fóthy István szerint a Szent Péter trónját I. Ferenc néven elfoglaló új katolikus egyházfő rendkívül intelligens, tanult ember, egy "igazi jezsuita". Az argentin bíborost személyesen is ismerő elnök elmondta: Bergoglio bátorságára vall, hogy eddigi egyházi munkássága alatt rendszeresen szót emelt az Argentínában komoly problémát jelentő politikai korrupció ellen. 

Az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének vezetője hozzátette: számára nagy meglepetés volt Bergoglio megválasztása, mint mondta, igazán senki nem számított erre a fejleményre. Megjegyezte, a helyi sajtó a jezsuita bíborost annyira tartotta esélyes pápajelöltnek, mint például Erdő Péter esztergom-budapesti érseket. 

"Buenos Airesben most olyan a hangulat, mint mikor Messi gólt rúg" - jegyezte meg Fóthy István. Mint mondta, ő maga nem vesz részt az utcai ünneplésben, hanem  elvonul, hogy imádkozzon az új pápáért, akire "nehéz feladat vár".

 

20:42
I. Ferenc pápa üdvözlő beszéde

Úgy tűnik, a bíborosok a "világ végéről" választottak pápát - mondta szerda este a Szent Péter-téren összegyűlt tömeg előtt az új pápa. Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, aki I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját, fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este, onnan üdvözölte a hívőket. "Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végérre mentek érte (ezzel saját országára, Argentinára utalt). Köszönöm a fogadtatást" - mondta az új katolikus egyházfő.

A pápa hangsúlyozta: A római egyház, a püspök és a nép kezdje meg útját a testvériség, a szeretet és az egymás iránti bizalom szellemében. "Továbbra is imádkozzunk önmagunkért, egymásért , hogy érvényesüljön ez a nagy testvériség" - mondta I. Ferenc, kifejezve reményét, hogy ez az út gyümölcsöző lesz az evangelizáció szempontjából. A pápa megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről, akiért imát mondott, és aki hivatalos vatikáni források szerint televízión kísérte figyelemmel a fehér füst felszállását, az új egyházfő megválasztásának a bejelentését, akárcsak I. Ferenc rövid beszédét. "Most szeretnék áldást osztani, de egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldja meg a püspökötöket" - mondta a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas, meghatódott tömeg előtt az új egyházfő.

A Vatikáni Rádió honlapján közzétett szöveg

A Vatikáni Rádió honlapján szerda este közzétette I. Ferenc pápának a Szent Péter-bazilika erkélyéről olaszul elmondott első beszédét, amelyet az alábbiakban közlünk, nem hivatalos fordításban. Jó estét, fivéreim és nővéreim! Tudjátok, ennek a konklávénak az volt a kötelessége, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim majdnem a világ végérre mentek érte... de itt vagyunk... Köszönöm nektek a fogadtatást. Róma egyházmegyének már van püspöke: köszönöm! Mindenekelőtt szeretnék imát mondani visszavonult püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk mindannyian érte, hogy az Úr megáldja őt és a Madonna oltalmazza őt. (A pápa ezután imát mondott a Szent Péter téren összegyűlt tömeggel együtt)

"És most kezdjük meg ezt az utat: a püspök és a nép. A római egyháznak ez az az útja, amely minden egyház irgalmasságát uralja. Ez a testvériségnek, a szeretetnek, az egymás iránti bizalmunknak az útja. Továbbra is önmagunkért imádkozunk: egyikünk a másikért. Imádkozunk az egész világért, hogy létezzék a nagy testvériség. Azt kívánom nektek, hogy az egyháznak ez az útja - amelyet ma kezdünk meg, és amelynek során az én, itt jelenlévő vikárius bíborosom fog segíteni nekem - gyümölcsöző legyen e nagyon szép város evangelizációja számára. Most pedig szeretnék áldást osztani, de előtte egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldjon meg engem: a nép imája, azé a népé, amely áldását kéri püspökére. Csendben mondjuk el ezt az imátokat értem. (I. Ferenc ezután az Urbi et Orbi áldását adta a hívőkre) Testvérek és nővérek, most távozom. Nagyon köszönöm a fogadtatást. Imádkozzatok értem, és a mielőbbi viszontlátásra!

Hamarosan látni fogjuk egymást: holnap szeretnék imádkozni a Madonnához, hogy oltalmazza egész Rómát. Jó éjszakát, jó pihenést!

20:32
Üdvözölte az új pápa a hívőket


Üdvözölte az új pápa a hívőket: az argentin Jorge Mario Bergoglio, aki az I. Ferenc nevet választotta, fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este.


20:15
Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros lett a 266. pápa

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének - jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este, néhány perccel negyed kilenc előtt a Szent Péter-bazilika erkélyéről. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját. Azért kellett új pápát választani, mert a tisztséget eddig betöltő XVI. Benedek február 28-án lemondott. Ezt a - február 11-én váratlanul bejelentett - döntését azzal indokolta, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.

A pápaválasztásra jogosult bíborosok kedd délután kezdték meg a tanácskozásukat, s már másnap, az ötödik szavazási fordulóban döntésre jutottak az új egyházfő személyéről. Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke, s mindvégig szerepelt a pápaesélyesek között, bár nem az elsők között. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában. A Szent Péter téren összegyűlt százezres tömeg üdvrivalgással köszöntötte Tauran bíborost, majd a néhány perccel később immár a fehér pápai ruhába átöltözött Bergoglio bíborost, vagyis I. Ferenc pápát, aki urbi et orbi - a városnak, Rómának és a világnak - mondott áldást a Szent Péter-bazilika erkélyéről. 




19:50
Zúgtak a harangok Budapesten, miután felszállt a fehér füst



Zúgtak a harangok az új pápa megválasztása alkalmából szerda este Budapesten. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya közölte az MTI-vel: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében elrendelték, hogy a pápa megválasztásakor konduljanak meg a templomok harangjai. 

Az eredményes szavazás jeleként szerdán 19 óra 6 perckor szállt fel a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, majd megszólaltak a harangok is, először a Szent Péter-bazilikában, majd egész Rómában, amelyek megerősítették az új pápa megválasztásának tényét. 

A várakozásoknak megfelelően a pápaválasztó bíborosok gyors döntést hoztak: már a második napon, az ötödik szavazási fordulóban döntést tudtak hozni az új egyházfő személyéről. A megválasztott nevét egyelőre nem közölték, azt a katolikus egyház hagyományainak megfelelően egy órán belül jelentik be a Szent Péter téren egybegyűlt tömeg előtt.

 

19:08
Felszállt a fehér füst

A Szent Péter téren várakozó tömeg - hívők, zarándokok és kíváncsiskodó turisták vegyesen - üdvrivalgásban tört ki a fehér füst láttán.

A hideg eső ellenére várhatóan százezrek lesznek már a téren, mire az új pápa megjelenik a Szent Péter-bazilika erkélyén. A bíborosok dékánja két kérdést tett fel megválasztása után az új egyházfőnek. Az első: elfogadja-e kánoni megválasztását?

Mivel a jelölt az első kérdésre igennel válaszolt, azonnal az egyház pápája és Róma püspöke lett. A második: milyen néven lehet szólítani? Ezt követően az új pápa átment a Sixtus-kápolnából nyíló, "könnyek kamrájának" nevezett szobába, amely nevét annak köszönheti, hogy sok pápa itt engedett szabad folyást érzelmeinek, eltöprengve feladata nagyságán.

Ezután magára ölti a Vatikán saját szabója által készített fehér pápai öltözetet. A bíborosok egyenként a pápa elé járulnak, leróva előtte tiszteletüket. Ezt követi az új pápa személyének bejelentése a Szent Péter téren várakozó sokaság és a világ nyilvánossága számára. Ezt a francia Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros teszi meg latinul a következő szavakkal: Habemus Papam (van pápánk).

Az új pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről köszönti a rá várakozó híveket, és Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldásban részesíti őket. A 20. század eleje óta kilenc pápát választottak a Vatikánban, a pápaválasztó konklávék időtartama 2-5 nap között mozgott. Az előző katolikus egyházfők közül Joseph Ratzingert (XVI. Benedeket) 2005-ben a negyedik, Karol Wojtylát (II. János Pált) 1978 októberében a nyolcadik, Albino Lucianit (I. János Pált) ugyancsak 1978-ban, de augusztusban a negyedik "körben" választották pápává.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!