Külföld

2012.04.26. 19:17

Amerikai katonát gyilkolt egy egyenruhás afgán

Lelőtte az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok egyik tagját egy, az afgán hadsereg egyenruháját viselő férfi - mondták el tisztségviselők csütörtökön.

MTI/AP

Az incidens még szerdán történt az ázsiai ország déli részén. A lövöldözővel végeztek, jelenleg nyomozás folyik az ügyben. Szakértők szerint elképzelhető, hogy valójában nem az afgán biztonsági erők egyik tagja, hanem egy álruhás felkelő hajtotta végre a gyilkosságot. A tálibok korábban is öltöztek már be annak érdekében, hogy bejussanak egy-egy katonai létesítménybe.

Az év eleje óta legalább 16 hasonló támadást követtek el a nemzetközi haderő (ISAF) tagjai ellen. A legújabb eset további feszültségeket okozhat az amerikai-afgán viszonyban, amely amúgy sem volt zökkenőmentes az utóbbi időben a Korán-égetések és egy amerikai katona ámokfutása miatt.

Eközben három afgán nő halt meg csütörtökön, amikor tálib harcosok rajtaütöttek egy NATO-konvojon az ország keleti részén található Vardak tartományban. Egyelőre tisztázatlan, melyik fél felelős a civil áldozatokért, akik akkor vesztették életüket, amikor házukba lövedék csapódott.

Az ENSZ szerint Afganisztánban tavaly több mint 3 ezer civil halt meg az összecsapások miatt. A halálesetek háromnegyedéért a tálibokhoz kötődő felkelők tehetőek felelőssé.

A 2001-ben kezdődött afganisztáni invázió során ugyanakkor az ISAF 2974 tagja vesztette életét az áldozatokat számon tartó icasualties.org honlap szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!