Külföld

2012.03.26. 10:18

NATO-katonákat lőtt le egy afgán merénylő

NATO-katonák egy csoportjára tüzet nyitott hétfőn Afganisztán déli részén egy afgán katonai egyenruhát viselő merénylő. A támadásban két katona meghalt.

MTI

Jason Wagonner, a közép-ázsiai országban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) szóvivője elmondta, hogy a támadót lelőtték. Az áldozatok nemzetiségét nem közölte.

Egy nyugati tisztviselő tájékoztatása szerint a merénylet a Hilmend tartományban, a laskargáhi NATO-bázison történt. Egy magas rangú afgán biztonsági tisztségviselő viszont úgy tudja, hogy egy amerikai irányítás alatt álló tartományi újjáépítési csoport bázisán követték el a támadást.

Az újabb két áldozattal 13-ra emelkedett azoknak a külföldi katonáknak a száma, akiket idén öltek meg az afgán fegyveres erők kötelékeiben szolgáló társaik.

A hétfői támadás két héttel azt követően történt, hogy egy amerikai katona válogatás nélkül agyonlőtt 16 afgán civilt és megsebesített hat másikat. Az ámokfutó, a 38 éves Robert Bales őrmester március 11-én éjjel Kandahár tartományban elhagyta bázisát, és két faluban válogatás nélkül gyilkolt. Előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés címén emeltek vádat ellene az amerikai katonai hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!