Külföld

2011.11.28. 11:08

Pakisztáni lövések miatt támadt a NATO?

A pakisztáni őrposzt ellen intézett NATO-légitámadás előzménye, hogy Pakisztán felől tűz alá vették a NATO és az afgán hadsereg katonáit - közölte Kabulban az afgán biztonsági erők egy meg nem nevezett, magas rangú képviselője, valamint egy nyugati tisztségviselő.

MTI

Huszonnégy pakisztáni katona vesztette életét, legalább 13 pedig megsebesült szombat hajnalban abban a légicsapásban, amelyet a NATO helikopterei hajtottak végre a határtól 2,5 kilométerre fekvő katonai őrposzt ellen. A pakisztáni fél szerint hadseregük nem adott okot a támadásra, katonáit álmukban érte a csapás.
A szóban forgó afgán, valamint a nyugati tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy a kérdéses időpontban a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) és az afgán hadsereg katonái közös akciót hajtottak végre a határ afganisztáni oldalán. A katonák éppen kiszálltak helikopterekből, amikor lövések zúdultak rájuk a pakisztáni oldalról. Feltételezték, hogy tálib lázadók támadták meg őket, ezért légi támogatást kértek válaszcsapás végett.
NATO-tisztviselők már korábban is észrevették, hogy a tálib lázadók rendszeresen meglehetősen közel vannak pakisztáni katonai hadállásokhoz a gyengén őrzött, könnyen átjárható és nem pontosan kijelölt határ közelében, amikor a határon át tűz alá veszik a szövetséges erőket. A tisztségviselők azzal vádolják a pakisztáni hadsereget, hogy megtűri, sőt támogatja a lázadókat.

A The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap hétfői száma azt írta afgán és nyugati vezetőkre hivatkozva, hogy egy pakisztáni őrposztról leadott lövések hatására támadott a NATO. Egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint az afgán kormány úgy véli: nem a törzsi területen mozgó lázadók lőttek a katonákra, hanem egy pakisztáni katonai bázisról érkeztek a lövedékek. Ezt a verziót erősítették meg a határtérségben dolgozó afgán illetékesek is, akik közül az egyik közölte, hogy a pakisztáni hatóságokat időben figyelmeztették: a NATO légitámadást hajt végre lázadók ellen.
"Ez nem igaz. Csak ürügyet keresnek a tettükhöz" – jelentette ki Ászár Abbász tábornok, a pakisztáni hadsereg szóvivője. "Különben is, ha a pakisztániak lőttek, akkor a NATO mutassa meg veszteségeit!" – tette hozzá.
   
Pakisztán politikai és katonai vezetése, amelyeket belföldön még mindig erősen bírálnak az Oszama bin Laden al-Kaida-vezető elleni májusi amerikai kommandós akció miatt, példátlan dühvel reagált a pakisztáni katonák megölésére. Lezárták a határt az afganisztáni NATO-erőknek utánpótlást szállító teherautók előtt, felszólították az amerikai hadsereget, hogy hagyja el a beludzsisztáni Samszi légitámaszpontot, valamint bejelentették, hogy felülvizsgálják az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött összes - diplomáciai, katonai, hírszerzési - megállapodást. 

Az ISAF nagyon szűkszavú volt eddig, csak annyit ismert el, hogy "nagy valószínűséggel" NATO-helikopterek oltották ki a pakisztáni katonák életét. John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka szombati nyilatkozatában részvétét nyilvánította "az incidensben megölt vagy megsebesített pakisztáni katonák hozzátartozóinak", s az eset alapos kivizsgálására tett ígéretet. Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára azt ígérte vasárnap, hogy a NATO kivizsgálja a tragikus, nem szándékosan okozott pakisztáni incidens körülményeit, és le fogja vonni a megfelelő tanulságot a történtekből.
 Ez volt a szövetségesek eddigi legsúlyosabb melléfogása, amióta Iszlámábád 2001 végén csatlakozott a "terrorizmus elleni háborúhoz".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!