Külföld

2011.01.14. 13:35

Minszk államcsíny kísérletével vádolja Berlint és Varsót

Egy hivatalos fehérorosz újság azzal vádolta meg Németországot és Lengyelországot, hogy államcsínyt kíséreltek meg a december 19-i elnökválasztás során, amelyet Aljakszandr Lukasenka nyert, és a tiltakozásul szervezett ellenzéki megmozdulást a rendőrség erőszakkal feloszlatta.

MTI


A Szovjetszkaja Belorusszija című, az elnök szócsövének számító napilap pénteken azt írta, "nincs kétség, hogy a lengyel és a német titkosszolgálatok belekeveredtek a december 19-i eseményekbe, valójában ők tervezték és szervezték Uladzimir Neklaev elnökjelölt kampányát, akinek a fennálló hatalmat kellett volna megdöntenie".
"Lengyelország a fehéroroszországi legitim hatalom megdöntésére képes erők szervezésének bázisává vált, ahol az aktivisták számára különleges kiképzőtáborokat állítottak fel, és a jövőbeli vezetés tagjait képezték ki" - olvasható az újságban. A lap szerint az ellenzéket a Nyugat finanszírozza.
Az Európai Unión belül Varsó és Berlin rendszeresen hangot ad aggodalmának a Lengyelország keleti szomszédjánál zajló események miatt.
A január 1-je óta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét ellátó Litvánia külügyminisztere, Audronius Azubalis csütörtökön elmondta: Minszknek diplomáciai következményekkel kell számolnia, amennyiben nem változtat az ellenzéket elnyomó politikáján, és nem engedi szabadon a bebörtönzött ellenzéki aktivistákat.
Nemzetközi megfigyelők szerint a fehérorosz elnök csalással szerezte meg decemberi elsöprő győzelmét. Lukasenka elnökségre pályázó kihívói jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!