Külföld

2010.09.02. 06:25

Tombol az Earl hurrikán: katasztrófára készülnek Amerikában

Washington - Az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegeti az Earl hurrikán, amely immár négyes fokozatúra erősödött, és 220 kilométeres csúcssebességgel tombol.

MTI

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont helyi idő szerint szerdán kiadott közleményében bejelentette, hogy a Virginia, Észak-Karolina és Maryland államokban elővigyázatosságból rendkívüli állapotot rendeltek el annak ellenére, hogy a Karib-tenger térségét sújtó hurrikán egyelőre még mintegy 1000 kilométer távolságban van a keleti partvidéktől.
   
Az amerikai hatóságok Maine államtól északra arra szólították fel az embereket, hogy készüljenek fel az esetleges katasztrófára, és elsősorban élelmiszer-készleteket tartalékoljanak. Észak-Karolinában az illetékesek egyes mélyebben fekvő területek lakosságénak evakuálását rendelték el.
   
A hatóságok szerint az Earl már csütörtökön elérheti Észak-Karolinát, ahonnan értesülések szerint menekülnek a turisták.
   
Az Earl, amely hétfőn erősödött hármasról négyes fokozatú hurrikánná, mostanáig a Karib-tenger északkeleti részében pusztított. Az erős esőzéssel érkező, óránként 215 kilométeres szélvihar fákat döntött ki és háztetőket szaggatott le. A hurrikán által felkorbácsolt tenger elöntötte az alacsonyan fekvő területeket. Több, a térségben található szigetállamból áramkimaradást jelentettek.
   
Szakértők szerint az aggodalmak teljes mértékben indokoltak. Az Earl immár négyes erősségű, azaz csupán egy fokozattal marad el a legerősebb hurrikántól, amilyen például öt évvel ezelőtt a Katrina volt.  A Katrina 2005 augusztusi pusztításai során az Egyesült Államokban mintegy 1800 ember veszette életét, és több mint 300 ezren váltak hajléktalanná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!