Külföld

2010.06.06. 06:31

Gázai segélyflottilla - tüntetés Tel-Avivban

Tel-Aviv - Több mint hétezer izraeli - zsidók és arabok egyaránt - tüntetett szombat este Tel-Avivban baloldali szervezetek felhívására a palesztin területek megszállva tartása miatt abból az alkalomból, hogy most van ennek a megszállásnak a 43. évfordulója - jelentette egy tudósító a helyszínről.

MTI

A demonstrálók egyik jelmondata úgy szólt, hogy a kormány "elsüllyeszti Izraelt, ahelyett, hogy a béke felé navigálná", utalva evvel a Gázai övezet zárlatát megtörni akaró palesztinbarát segélyflottilla elleni izraeli haditengerészeti akcióra, amelyben meghalt kilenc polgári személy.

A demonstráció szónokai követelték a Gázai övezet elleni izraeli blokád feloldását, és azt, hogy az övezetbe segélyt szállító nemzetközi hajók annak partján köthessenek ki.

Izrael csak saját kikötőiben engedi kikötni a segélyszállító hajókat, és a szállított segélyt csak átvizsgálás után lehet elszállítani az övezetbe.

A tüntetők ezenkívül követelték, hogy megalakulhasson a palesztin állam. "Szeretjük a hazánkat, de szégyelljük a kormányunkat" - kiabálták.

A tüntetést a rendőrség engedélyezte és nagy erőkkel védte. Ennek ellenére egy néhány tucatnyi emberből álló szélsőjobboldali csoportnak sikerült megzavarnia a rendezvényt: füstbombát dobtak a tüntetőkre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!