Külföld

2009.08.01. 10:47

Rasmussen átvette a NATO-főtitkár hivatalát

Brüsszel, Koppenhága - Új főtitkára van az észak-atlanti szervezetnek: az 56 éves Anders Fogh Rasmussen szombaton átvette a NATO-főtitkár hivatalát elődjétől, Jaap de Hoop Scheffertől.

MTI

A dán főtitkár első munkanapja hétfőn lesz, kedden pedig először fog elnökölni az Észak-atlanti Tanács ülésén. 

Akárcsak holland elődje, Rasmussen számára is Afganisztán marad a legfontosabb kihívás. A NATO 64 ezer katonát állomásoztat a közép-ázsiai országban, megpróbálva megfékezni a tálib lázadók egyre agresszívabb fellépését.
    
Szombaton megjelent sajtóinterjújában az új főtitkár síkraszállt a tálibok egy részével való tárgyalások megkezdéséért. 

A koppenhágai Politiken című lapnak nyilatkozva kifejtette: a tálibok soraiban akadnak olyan csoportok, amelyekkel tárgyalni lehetne az afganisztáni megbékélés előmozdítása érdekében. 

Ugyanakkor az is világos - tette hozzá -, hogy a tálibok között van egy "kemény mag", amely kizárólag a katonai erőt tiszteli, ezért vele szóba sem jönnek a tárgyalások.
    
Rasmussen a fenti nyilatkozatával csatlakozott a brit külügyminiszter nézetéhez. David Miliband a múlt hónapban közvetlen kapcsolatfelvételt sürgetett a tálibok bizonyos csoportjaival. 

A korábbi londoni állásponthoz képest jelentős fordulatot a miniszter azzal indokolta, hogy a NATO nyári offenzívája súlyos veszteségeket eredményezett az Afganisztánban szolgáló brit kötelék soraiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!