Külföld

2009.06.27. 13:07

Obama: a remény győzött a zsarnokság felett

DH - Barack Obama szerint 1989. június 27. történelmi fordulópont volt; az Egyesült Államok elnöke ezt a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából a magyar népnek írt levelében jelentette ki.

duol.hu

A szombati parlamenti emlékülésen felolvasott levélben - amelyet a kormányszóvivői iroda bocsátott az MTI rendelkezésére - Barack Obama úgy fogalmazott: kevés ilyen nagy jelentőségű dátum van, amikor a világ szemtanúja lehetett annak, ahogy az emberi szellem legyőzi a balsorsot, és a remény, a szabadság ereje győzedelmeskedik a zsarnokság és a kudarc felett.
Az Ausztriát és Magyarországot elválasztó szögesdrótkerítés békés lebontása, valamint az osztrák és a magyar kormány bátor döntése a határ megnyitásáról előkészítette a szabadság térnyerését a szomszédos országokban is - írta. Hozzátette: végéhez közeledett a kommunista uralom a régióban, és örökre megváltozott Európa politikai térképe. 
Az amerikai elnök levelében azt írta: egy emberöltő töredéke alatt Magyarország határain lehullott a vasfüggöny, és az ország a békés, egységes és szabad Európa szerves részévé vált. Szavai szerint mára gyermekek egész nemzedéke nőtt fel a szabad Magyarországon, egy olyan Magyarországon, amely elkötelezett barátja az Egyesült Államoknak, megbecsült tagja a NATO-nak, és valódi európai partner.
"Tisztelgünk mindazok előtt, akik akkor bátran kiálltak a változás eszméje mellett, és elindították a mind a mai napig tartó fejlődés folyamatát. Az Egyesült Államok népe nevében gratulálok e kiemelkedő ünnepen, és szívből kívánom, hogy a két nagyszerű nemzet közötti barátság a jövőben is folytatódjék" - zárul Barack Obama levele.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!