Külföld

2009.04.02. 18:24

Százmilliárdok röpködtek a G20-on - amagyar adósság megítélése is javult

London - Több százmilliárd dollárral nő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható tőkekészlete, és több ezer milliárd dollár jut a már bejelentett és megkezdett növekedésösztönző intézkedések révén a világgazdaság újjáélesztésére, jelentették be hivatalosan a csütörtöki londoni G20-csúcstalálkozó végén.

nincs nev

Gordon Brown, a vendéglátó brit kormányfő a legnagyobb fejlett és fejlődő országok, valamint az EU alkotta csoport válságkezelő célú londoni értekezlete után, nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte: a találkozó eredményeként összesen 1100 milliárd dollár pótlólagos forrás áll az IMF és más hivatalos nemzetközi kölcsönző intézetek rendelkezésére. 

Brown bejelentése szerint ezen belül 500 milliárd dollárral növekszik a valutaalap közvetlenül mozgósítható tőkekészlete az eddig 250 milliárd dollárról, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő felzárkózó gazdaságok segítésére. Ezen felül legalább 100 milliárd dollár további forrást bocsátanak más nemzetközi fejlesztési bankok rendelkezésére, és 250 milliárd dollárral támogatják a nemzetközi kereskedelemfinanszírozást. 

Javult a magyar adósság megítélése - az után, hogy a legnagyobb fejlett és fejlődő országok, valamint az EU alkotta G20-csoport válságkezelő célú londoni értekezletén döntés született az IMF mozgósítható tőkekészletének hatalmas, több százmilliárd dolláros feltöltéséről.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!