Külföld

2009.04.28. 07:20

Sertésinfluenza: négyes fokozatban! Már 152 áldozat Mexikóban

DH - Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn. A legmagasabb riasztási szint a hatos.

nincs nev

A WHO tizenöt tagú szakértői bizottsága hétfőn tartott újabb válságtanácskozást Genfben. A szakértők tanácsára Margaret Chan főigazgató úgy döntött, hogy az eddigi hármasról négyesre emeli a riasztási szintet - közölte Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese.
   
A WHO szakértői bizottságának szombati rendkívüli ülésén még az a döntés született, hogy nem emelik a riasztás szintjét. Ugyanakkor a szakértők tanácsára a főigazgató nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését.
    
Keidzsi hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a világ egyetlen térsége sincs biztonságban a sertésinfluenza-vírustól, amely Mexikóban valószínűsíthetően 149 ember életét követelte. "Egy olyan korban, amikor az emberek repülőgéppel nagyon gyorsan utaznak szerte a világban, nincs olyan térség, ahova a vírus ne juthatna el" - mondta a főigazgató-helyettes, aki felszólította a világ országait, hogy fokozottan készüljenek. Hozzátette azonban, hogy a határok lezárása és utazási korlátozások bevezetése jelen pillanatban nem lenne helyes döntés. Hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg nem tekintik elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését.
    
Az Egyesült Államokban már negyven beteg esetében bizonyosodott be, hogy a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társító A/H1N1 jelzésű új vírustörzs fertőzte meg őket. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter óvatosságra intette Mexikóba utazó honfitársait, az Európai Unió pedig azt tanácsolta mindenkinek, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzon a sertésinfluenza által érintett térségekbe.
    
A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. A hármas szint azt jelzi, amikor egy állati vírus szórványos fertőzéseket okoz embereknél, de még nem alakul ki emberről emberre történő rendszeres vírusátadás, ami a nagyobb, közösségi szintű fertőzéseket előidézheti. A négyes fokozat azt jelenti, hogy egy új vírus által okozott, emberről emberre terjedő megbetegedés bukkant fel, amely képes közösségi szinten járványt előidézni, és a világméretű járvány kockázata jelentősen megnövekedett, de kitörése még egyáltalán nem biztos.
    
Utoljára 1968-ban volt világméretű influenzajárvány, a hongkongi influenza mintegy egymillió embert ölt meg szerte a világon.


Fotó: MTI

Gyanús esetek világszerte

Negatívnak bizonyultak a tesztek a Belgiumban jelzett hat sertésinfluenza-gyanús esetnél - közölte hétfő éjjel az illetékes minisztériumi bizottság.
 
Három felnőttről és három gyermekről van szó, akik a közelmúltban érkeztek haza Mexikóból, az Egyesült Államokból, illetve Argentínából. A szóban forgó betegeket elkülönítőbe helyezték, és vérmintát vettek tőlük.
    
Laurette Onkelinx egészségügyi miniszter hétfőn este közölte, hogy Belgium félmillió vírusellenes gyógyszeradaggal rendelkezik, további kétmillió előállításához pedig rendelkezésére áll a szükséges alapanyag.
    
Dél-Koreában is felbukkant az első gyanús eset. A dél-koreai járványügyi hatóság igazgatója kedden közölte, hogy egy Mexikóból a közelmúltban hazatért dél-koreai állampolgárt kezelnek influenzaszerű tüntekkel, és a laborvizsgálatok eredményét várják.
    
Ausztráliában már 19 ember jelentkezett orvosánál influenzás tünetekkel, s további 300 embert keresnek a hatóságok, akik együtt utaztak az új-zélandi légitársaság repülőgépén azokkal az aucklandi iskolásokkal, akik gyaníthatóan megfertőződtek a betegséggel. Az ausztrál kormány hétfőn életbe léptette a járványok esetére kidolgozott vészforgatókönyvet, és megszigorította az ellenőrzést a határokon. Az Amerikából érkező járatok pilótáinak még leszállás előtt jelentést kell tenniük az utasok egészségi állapotáról, az egészségügyi tisztviselők pedig készenlétben várakoznak a reptereken.
    
A Mexikóból hazatért kilenc aucklandi diákon és tanárukon kívül Új-Zélandon újabb 56 gyanús megbetegedést regisztráltak. Mindannyian Mexikóban vagy az Egyesült Államokban jártak az utóbbi két hét során, és most vizsgálják, hogy A típusú influenzával fertőződtek-e meg. Új-Zéland is fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett, így minden észak-amerikai járat utasait ellenőrzik.
    
Kolumbiában eddig tizenkét gyanús esetről számoltak be a hatóságok, és a kormány "nemzeti szükségállapotot" vezetett be, ami azt jelenti, hogy szükség esetén akár 6,4 milliárd dollárt is felszabadíthatnak azonnal gyógyszervásárlásra. A betegektől vett mintákat az Egyesült Államokba küldik ellenőrzésre.
(MTI)

Már 152 áldozat 

Százötvenkettőre emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban - közölte José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter helyi idő szerint hétfő este.
 
A miniszter nem sokkal azt megelőzőleg arról beszélt, a járvány terjedésének üteme valószínűleg lassul. A múlt szombaton a betegségben elhunytak száma hat volt, vasárnap öt, míg hétfőn már három. Ezek az adatok csak a társadalombiztosítással rendelkezőkre vonatkoznak ugyan, de iránymutató lehet - magyarázta Córdoba.Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, s emberről emberre terjed.
(fmh)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!