Hírek

2015.06.15. 14:56

Segítséget kérünk Jovány Barbarának

Segítséget kérünk régi riportalanyunknak, aki az önálló, dolgozó életéért eddig is mindent megtett!

Pekarek János

Kedves riportalanyunk, Jovány Barbara sorsáról már többször írtunk – talán azt is mondhatjuk, hogy a 26 éves ifjú hölgy, az emberi kitartás mintaképe a mi támogatottunk is. Sajnos, Barabara (vagy ahogyan a hozzá közelállók szólítják: Barbi) továbbra is rászorul a támogatásunkra.

Barbara hatéves korától fogva vak, két agydaganat következtében. Operációja után nem sokkal édesanyja is meghalt. Később epilepszia is megtámadta. A budapesti Vakok Iskolájából nagymamája lakásába járt haza Dunaújvárosba. A közelmúltban azonban a nagymama is meghalt. Azóta féltestvérével egy lakásban él, de gyakorlatilag önálló.

Kosárfonást tanult, de kerámiákat, gyöngyfigurákat, harisnyavirágokat, origamit (papírfigurákat) készít. Termékeit a fővárosban és vidéken árulja, rendezvényeken, idősek otthonában. Vakvezető kutyájával, Happyvel kettesben utazik. Vakok számára tárlatvezetést is vállal.

Havi jövedelme hetvenezer forint. Amikor meghalt nagymamája is, ebből nem tudta vállalni örökségének, a mama lakásának felújítását. Bár tervezi, hogy bankkölcsönt vesz fel, hogy a nagymama lakásának felújítását így fizesse, de a jövedelméből aligha lenne képes törleszteni a bankkölcsön részleteit.

Jovány Barbara és vakvezető kutyája, Happy a Dózsa iskolában (Fotó: amatőr felvétel)

Egykori, első osztályos tanítónője a Dózsa iskolából, Husztiné Pákozdi Gabriella úgy érezte, hogy nem engedheti el egykori tanítványa kezét. Születésnapi ünnepséget rendezett Barbara számára a Bartók Kamaraszínházban, helyi művészek, együttesek felépésével. A jótékonysági est bevétele 775 ezer forint volt!

Ebből az összegből Barbara nekilátott nagymamája lakásának felújításához. Sokan jelentkeztek, hogy munkájukkal segítenek: kapott fürdőkádat, vécécsészét, kézmosót, ablakokat, konyhaszekrényt. Azonban a lakáson van 300 ezer forint adósság: a jótékonysági estből befolyt pénz nem lesz elég a felújításra.

Barbi nyári ebédje sincs biztosítva: eddig a Dózsa iskolából vitte az ételt, de az iskolában nem főznek a nyáron.

Segítséget kérünk Jovány Barbarának! Banki számlaszáma: 117 73047-00364236.

Aki munkával, adománnyal, bármilyen felajánlással, netán pénzzel is segíteni tudna a fiatal vak lánynak, aki mindent megtesz azért, hogy saját erejéből önálló életet éljen, dolgozik, tanul, utazik – azonban a nyáron még meleg ételre sincs kilátása, azt az embert kérjük: ne habozzon, segítsen!

Akár a lakásfelújításban, akár az ebéddel, bármilyen módon: Barbara minden támogatást előre is nagyon köszön. Ahogyan mi is hálásak lennénk, ha jólelkű emberek támogatnák azt a fiatalt, aki kitartásával, élet- és munkaszeretetével példakép lehetne!

 

A kívülállókról

Mi, kívülállók, nem sokat tehetünk. De aki bármit tehet, azok: mi vagyunk!

Lehetünk-e valóban kívülállók? Legfeljebb akkor, ha nem érint meg minket a Jovány Barbaráéhoz hasonló emberi sors.

Ki az, akit nem érint meg? Akiben már semmi emberi érzés nincs.

Fogadok, most is úgy lesz, hogy azok próbálnak segíteni, akik maguk is segítségre szorulnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!