Hírek

2015.08.17. 13:31

Özönvízszerű eső lepte meg Dunaújvárost (frissítve)

Dunaújváros - Rövid idő leforgása alatt jelentős mennyiségű csapadék esett Dunaújváros és környékén is.

duol.hu

Háromnegyed négy körüli állapot a Vasmű úton

15:30 Több olvasónk is jelentette, a város útjain 15-20 centi magasságban is áll a víz, nem tud elfolyni a hirtelen leesett csapadéktól. A Vasmű úton is az útpadka vonaláig áll a víz, néhol túl is folyt.

15:46 Információink szerint az Aranyvölgyi úton és a Dózsa György úton is, a vasúti felüljárónál is káoszt okozott a nagy eső.

15:54 A Dózsa György úton a benzinkútnál baleset történt, személyautó és busz ütközött. A Béke-városrész forgalma megbénult.

15:58 A Dunaújvárosi Trafi Infó facebook-csoport tagjai is posztoltak fotókat a város különböző pontjairól.

A Domanovszky-téri parkoló

Kossuth Lajos utca és Vasmű út kereszteződése

Baracsi út

Dózsa György út

Aranyvölgyi út

Gorkij és Dózsa György út sarka

Vasmű út

16:20 Az eső intenzitása alábbhagyott, már csak szemerkél.

Egy vakmerő átkelés a Dózsa György vasútállomás felé vezető szakaszán a hétfő délutáni felhőszakadás idején
Fotó: Ady Géza

16:31 Akinek még lettek volna kétségei afelől, hogy a klímaváltozás hatására egyre szélsőségesebb az időjárásunk, annak hétfőn elég volt kinéznie az ablakon ahhoz, hogy meggyőződhessen erről. Becslések szerint rövid idő (alig egy óra) alatt több mint negyven milliméternyi csapadék hullott a városra. Volt, aki hatvan milliméternyire becsülte a felhőszakadás által hozott csapadékot. Az biztos, hogy miközben a város gyakorlatilag bedugult (vagy beázott) hétfőn délután három és négy óra között, a városhatártól délre zavartalanul sütött a nap. A városban a falevelektől eltömött csatornák nem bírták a hirtelen jött sok vizet elvezetni. Az utak gyakorlatilag használhatatlanná váltak. A mélyebben fekvő területeken árvízzel egyenértékű vízmennyiség borította az utakat. Ahol „csak” tengelyig ért a víz, ott jól jártak a közlekedők. Az új Vasmű utat lezárták. A Vasmű út belvárosi részén két sáv volt használható.

Fotó: Ady Géza

18:01 Minden bizonnyal a hirtelen erősen leromlott út- és látási viszonyoknak, azaz a monszunszerű felhőszakadásnak is szerepe volt abban a szerencsés kimenetelű balesetben, amely a Skálánál történt hétfőn délután.

19:34 Összefoglalónk a hétfői helyzetről: a város nehezen megközelíthetővé vált a hétfő délutáni felhőszakadás miatt. A Papírgyári úti és a Dózsa György úti vasúti felüljárókat félméteres víz öntötte el. A Vasmű úton a két szélső sávot tengelyig, az új Vasmű utat a belvárosi körforgalmi csomóponttól a Castrumig küszöbig érő víz lepte. Az Aranyvölgyi úton visszefelé jött a víz a csatornákból. A Baracsi út Dózsa út felőli végét is ellepte a víz. Sokhelyütt a gyalogátkelők víz alatt álltak, a járdákon hatalmasak voltak a tócsák. A vízelnyelők nem működtek. Sok autó meghibásodott az út közepén. Beázott a a polgármesteri hivatal és Kortárs Művészeti Intézet pincéje is.

A katasztrófavédelem hétfőn délután huszonöt jelzést kaptak a városból az épületek alagsorába befolyt víz miatt. A helyi tűzoltók mellett sárbogárdi, solti, fehérvári és pusztaszabolcsi hivatásos, illetve mezőfalvi önkéntes tűzoltók is szivattyúzták a vizet. Üzletek is beáztak: a Magyar úton néhány boltot be is kellett zárni négy óra körül, annyi víz folyt be az üzlethelyiségbe.

Ennek ellenére országszerte nagyon alacsony vízállásokat mérnek a Dunán. Dunaújvárosnál mínusz tizenöt centiméternél volt a hét végén a mérce, Szob és Dunaföldvár között tizenkét gázló nehezítette a hajózást, az uszályok csak harmadterheléssel hajózhattak. Augusztus 20-tól várható kisebb vízszint-emelkedés, ám az sem haladja meg a plusz ötven centimétert a jövő hét elejéig.

Ha Önnek is van fotója, küldje el szerkesztőségünk e-mail címére is!

Dunaújváros víz alatt - olvasói videó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!