Hírek

2015.12.03. 16:00

A híres kulcsi hatok és követőik

Kulcs - Lenyűgöző szellemi teljesítményekről, kemény, kitartó, hivatástudatról árulkodó munkáról beszéltek Kulcson.

Pekarek János

Két államtitkár is részt vett a megyei állatorvosok hagyományos kulcsi emléknapján: Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Rajtuk kívül köszöntötte a megjelenteket dr. Gombos Zoltán, a minisztérium főosztályvezetője, dr. Petrin László, a megyei kormányhivatal főigazgatója, dr. Sziebert Gergely, a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője, prof. dr. Sótonyi Péter, az állatorvos-tudományi kar dékánja (jövőre e kar egyetemként működik tovább, ha a parlament is jóváhagyja), s természetesen Jobb Gyula, Kulcs polgármestere.

Ezután a rendezvény egyik főszervezője, dr. Móré Attila, az Alpha Befektetési Holding Zrt. elnöke kérte fel, mint levezető elnök dr. Solti László egyetemi tanárt, akadémikust dr,. Szepeshelyi Arnoldról szóló visszaemlékezésére.

Dr. Szepeshelyi, a "kulcsi hatok" egyike (Hutyra Ferenc, Jármai Károly, Kotlán Sándor, Guoth Gy. Endre, Marcis Árpád, és Szepeshelyi Andor, világhírű állatorvos professzorok és kutatók, akik mind üdülővel rendelkeztek Kulcson) 1903-ban született a Felvidéken, s 1989-ben hunyt el Budapesten. A szülészet professzora, aki rövidreszabott kutatói működése alatt is kiérdemelte a kandidátusi címet. Ő szervezte meg a semmiből a mesterséges megtermékenyítő hálózatot a II. világháború után. Sajnos, 1949-től politikai okokból háttérbe szorították, pedig nem vett részt semmilyen szélsőséges mozgalomban. Az emlékülésen fia, dr. Szepeshelyi Ferenc is visszaemlékezett apjára, akit rendkívül egyszerű, békés, nyugodt, jóindulatú emberként jellemzett.

Az ünnepségen a Fejér Megye Állategészségügyéért díjjal tüntették ki Horváth Csillát, a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakmérnökét. Az Év Állatorvosa dr. Steigerwald Ferenc kisállatgyógyász klinikus szakorvos lett. A dr. Lancz Endre Életműdíjjal dr. Rónai László nyugdíjas kerületi főállatorvost tüntették ki.

A szoborparkban leleplezték Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását, Jármai Károly mellszobrát. (Hutyra Ferenc szobra mellett.) Az avató beszédet L. Simon László mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, milyen fontos eredményeket ért el a magyar állatorvos-tudomány a világ tudományában, milyen nagyságokat adtunk a világnak. Prof. dr. Sótonyi Péter dékán méltatta Jármai Károly érdemeit, kiemelve: ő a daganat- és víruskutatás zseniális úttörője volt.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!