Hírek

2017.06.26. 16:05

Stingli József, a megye értékes talentuma

Tolna Megye Talentuma díjat kapott Stingli József, a Magyar László Gimnázium hetedikes diákja. Az elismerést a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében vette át öt Talentum-díjas társával és az oklevéllel elismert százötven diákkal együtt, akik az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

L. Mészáros Irma

A 2016/2017-es tanévben mintegy 3500 tanuló nevezett a tanulmányi versenyek Tolna megyei fordulóira. A megyei döntőkbe 370 diák jutott be - összegezte beszédében dr. Kis Szilvia, az Oktatási Központ főosztályvezetője, s hozzátette: ők azok, akik a videójátékok és egyéb elfoglaltság helyett a Rákóczi szabadságharcot választották, internetezés helyett a matematika vagy a helyesírás titkaival foglalkoztak. Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző, a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatalának vezetője hangsúlyozta, hogy a megye értékként figyel a tehetségekre, s bíznak benne, hogy a fiatalok majd ezt a megyét tekintik olyan helynek, ahol az ember boldog és boldogul.

Stingli József azon hat diák közé került, akik két első, vagy egy első és egy második helyezést értek el. E teljesítmény elismeréseként kapta meg a Talentum-díjat és a vele járó jutalmat. A tehetséges tizenhárom éves földvári fiú megyei első helyezettként részt vett a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjében, s ott ötödik helyen végzett. A regionális matematikaversenyen második lett. Mindezekért elismerő oklevelet és könyvutalványt kapott.

Az ünnepségen oklevéllel köszönték meg a felkészítő tanárok munkáját is, köztük Lukácsi Pálné és Bartalosné Agócs Irén tanárnők tevékenységét. Stingli József második alkalommal kapta meg ezt a díjat, hiszen alsó tagozatos kisdiákként is kiérdemelte már.

Az ünnepségen másik két, dunaföldvári fiatalt is oklevéllel ismertek el: Nagy Vivien, a Beszédes József Általános iskola hatodikosa és Fafka Borbála, a bonyhádi gimnázium tanulója a Kazinczy-versenyen elért első helyezésükért kaptak dicséretet. Fafka Borbála szép versmondással a gálaműsorban is szerepelt.

A színvonalas ünnepség méltó volt ahhoz a szemlélethez, amelyben az oktatásirányítók elismerik a diákok tehetségét és szorgalmát, valamint a felkészítő tanáraik munkáját. A rendezvényen levetítették az Ahol az ember boldog és boldogul című megyei imázsfilmet, amelynek üzenetéhez Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke Kölcsey Ferenc szavait tette hozzá: "Az emberi tehetség parányi lámpa, mely egyszerre keskeny kört tölthet meg fényével; s ha egy helyéről másra hurczoltatik, setétséget hagy maga után. Bizonyos helyhez kell azért kapcsoltatnunk, hogy azt jótékony világítással állandóul boldogíthassuk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!