Hírek

2017.06.09. 19:38

Megújult Dunaújváros defibrillátor-térképe

Ezen már teljeskörűen szerepel valamennyi életmentő készülék hozzáférési helye, elérhetőségi ideje és a helyhez kapcsolódó telefonszámok is.

Várkonyi Zsolt

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Társadalmi Felelősségvállalási Bizottságának elnöke, Tóth Imre lapunk megkeresésére elmondta, hogy a három évvel ezelőtti Carissa Kupa jótékonysági célja az volt, hogy az adakozásból összegyűjtött pénzből egy defibrillátor készüléket vásárolhassanak, ám az 1,6 millió forintból kettőre nyílt lehetőség. Ezzel elindult egy folyamat, egy program, amelyben felhívtuk a figyelmet arra, hogy nagyon kevés ilyen készülék van a városban. Ugyanakkor jöttek a jelzések, hogy léteznek ugyan a városban ilyen készülékek, csak az emberek nem tudnak erről. Ez azért érdekes, mert az orvosok, a vöröskeresztes szakemberek jelezték nekünk, hogy ez nagyon nagy baj, hiszen az emberek az ilyen típusú információkat nagyon szeretik, mert növeli a biztonságérzetüket.

Ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy a városban fellelhető valamennyi defibrillátor készüléket feltérképezzük és rendszerbe foglaljuk, erről a lakosságot a médián keresztül is tájékoztassuk. Jelen tudásunk szerint az itt látható térképen valamennyi helyszín rajta van, ahol ezek az életmentő készülékek rendelkezésre állnak. Ezen a térképen már teljeskörűen feltüntettük a hozzáférési pontokat, a hozzájuk tartozó nyitvatartási időket, telefonszámokat, mert azt gondoljuk, hogy ez nagyon fontos dolog.

Ugyanakkor - konzultálva a szakemberekkel - egy olyan fehér foltra leltünk, amelynek kezelésére országos szinten is megoldást kell találni!

A defibrillátor készülékek üzembe helyezésének, működtetésének ugyanis nem igazán van gazdája. Célunk az, hogy amennyiben valaki egy ilyen készüléket üzembe helyez, ezzel kapcsolatban valamilyen bejelentési kötelezettsége is legyen. Mert ott a készülék, és nem tudunk, nem tudnak róla. Ez okozza ezt a kalamajkát, hogy készülék van, információ azonban nincs.

Ha lenne a bejelentési kötelezettség mellett egy országos központi szabályozás vagy nyilvántartás, akkor az egész történet átláthatóbb lenne. Sajnos olyan dolgokkal találkozunk, ami egyenlőre nem segíti ezt a folyamatot, ugyanis amikor defibrillátor-térképet keresünk az interneten, akkor többnyire a gyártó vagy a forgalmazó cégek csak a saját készülékeiket tüntetik fel ezeken, a többit nem. Ez nem helyes gyakorlatnak tartom, hiszen minden esetben az első helyre az életvédelmet, az emberi élet megóvását kell(ene) helyezni. Össztársadalmi érdekként mi ezt egyben szeretnénk kezelni, növelve ezzel a lakosság biztonságérzetét. Azt gondolom, hogy most már le van fedve a város területe ezekkel a készülékekkel, de ha bárki ismer vagy működtet ilyet a köz javára, kérjük, hogy jelezzék felénk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!