Hírek

2017.05.08. 17:25

Petőfitől Kosztolányiig - Így oldották meg a magyarérettségit a dunaújvárosiak

Az utóbbi évekhez képest számost ponton változott a hétfőn írt magyar érettségi feladványsora. A Dunaújvárosi Hírlap által megkérdezett diákok szinte mindegyike úgy vélte: a kihívás megoldható volt.

Szabó Szabolcs

E sorok írója számára az akkori, szinte már ókorinak is bélyegezhető magyar feladatsor tükörsimának tűnt: aki átverekszi magát a kisebb kötelezőkön és elfogadható nagyesszét ír, viszonylag kevés helyesírási hibával, annak oly' nagy gondja nem eshet... Mára a játékszabályok megváltoztak: a lexikális tudás, a szövegértés és szövegalkotás hármassága szerint kellett dolgozniuk a diákoknak. A DH több középiskola végzőseitől is kérdezett, a többség legalább egy megnyugtató négyesre számít, még a kevésbé jól teljesítők is úgy látják: a produkciójuk egy kövér hármashoz azért elég lesz.

Lássuk hát a feladatokat: A hétfői magyar érettségi két feladatsorból tevődött össze. Az elsőre mintegy másfél órájuk volt a maturálóknak.

E feladatsor tartalmazott egy szövegértési feladatot, amelynek során egy Petőfi Sándor költővel készült interjút alapján kellett a diákoknak válaszolniuk a feltett kérdésekre. (A DH szondája szerint leginkább ezt kedvelték a végzősök.)

Ezt követte egy szövegalkotási feladat, vagy pedig valamilyen gyakorlati műfajból kellett írniuk, idén ez egy motivációs levél volt egy állásinterjúra. A második számú feladatcsomagra pontosan 150 percük volt a vizsgázóknak. A diákok választhatták Kosztolányi Dezső Boldogság című novelláját, vagy pedig összehasonlíthatták Radnóti Miklóstól a Nem tudhatom című művet József Attila Elégia című versével.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1167 helyszínen 71 954 vizsgázó, emelt szinten 47 helyszínen 1718 vizsgázó tett érettségit.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 perces, ezalatt két feladatlapot kellett megoldani. Az I. feladatlap megoldására 90 perc, a II. feladatlap megoldására 150 perc állt rendelkezésre.

Hétfőn reggel nyolc órától magyar nyelv és irodalomból középszinten 1167 helyszínen 71 954 vizsgázó, emelt szinten 47 helyszínen 1718 vizsgázó tett érettségit. A jelentős többség úgy vélekedett: jól oldotta meg a feladatsort. Kedden már a matek várja maturálókat. Képeink a Széchenyi gimnáziumban készültek hétfőn
Fotó: Ady Géza

Az I. feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatot tartalmazott.

A vizsgázók a feladatlapon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták.

A szövegértési feladat szövege egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete volt.

A DH-nak nyilatkozó pedagógusok többsége úgy vélte, az előzetes ismérvek alapján erre készítették fel a diákokat, akiknek nem jelenthetett megoldhatatlan problémát a fentebb részletezett feladatsorozat megoldása. Az érettségizők ma a matekkal folytatják. Bizakodnak a hasonlóan kellemes leosztásban.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!