Hírek

2016.10.07. 17:35

Folytatódik a Gyümölcsöző Duna-part projekt

Dunaújváros - Hamarosan újabb gyümölcsfákat és bokrokat ültetnek civilek a Duna-parton: ezúttal a Barátság-városrészben.

Pekarek János

Öt éve kezdődött a civilek által indított Gyümölcsöző Duna-part projekt, aminek célja az egykori pentelei Duna-parthoz hasonló gyümölcsösök újratelepítése volt.

Az alsó Duna-part szinte teljes hosszában egykor gyümölcsfák álltak, részben az ottani tanyákhoz tartoztak, részben faluhelyen megszokott módon az ottani utat szegélyezték, fáradt vándorok felüdülésére. Ezek a fák nagyrészt eltűntek a hatvanas évek partrendező munkálatai során.

Újratelepítések érdekében fajegyeket bocsátottak ki a civil projekt kezdetén. Az eltelt évek alatt több száz facsemetét és gyümölcsbokrot ültettek a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat szakembereinek segítségével polgárok, diákok önkéntes munkával az alsó Duna-parti út és a város között, a kikötői öböl menti szakaszon.

Az eddig ültetett fák nagy része gyökeret eresztett. Képünkön Agárdy-Kovács Anita, az egyik ültető
Fotó: Zsedrovits Enikő

Bár ezek egy része nem eredt meg, elpusztult, másokat, hm... egyszerűen gyökerestül elloptak, azért mégis létrejött egy új liget. A málnabokrok például már évek óta teremnek, és hamarosan termőre fordulnak az alma-, körte-, szilva-, meggy- és cseresznyefák is.

Most, hogy hamarosan vége az úgynevezett vegetációs időszaknak, vagyis lehullanak a falevelek, ezzel elérkezik a faültetések ideje is.

Ahogyan Kaszás Évától, a projekt egyik koordinátorától megtudtuk, idén ősszel is folytatódik a fa- és bokorültetés. Ezúttal a felső Duna-part szegélyén, a Barátság városrészben ültetnek majd 30-50 fügefát, 10-15 mandulafát és ugyanennyi mogyoróbokrot. Tasszal már 9 diófa, 8 mandula, 20 mogyoró, bodza és málnabokor, valamint néhány alma- és cseresznyefa kapott helyet errefelé. Néhány málnabokrot ezúttal is magukévá tettek: kiástak és elvittek ismeretlenek...

Fajegyet már nem árulnak: mecénások segítségével vásárolnak fa- és bokorcsemetéket. Most ősszel egy mezőgazdasági nagyvállalkozó és a helyi kereskedelmi kamara támogatja az ültetést.

Azért a Barátság-városrészt választották a program folytatásához, mert ott már alaposan kitapasztalták a helyi mikroklímát az ültetők. A munka november 3. hetében kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!