Hírek

2016.01.06. 20:36

Ortodox karácsony

Rácalmás – Karácsonyi misére gyűltek össze a rácalmási szerb-ortodox hívők tegnap délután a templomukban. Bádnye vecse és szenteste.

Körmendi Erzsébet

Az ortodox hívők a Julianus naptár szerint ünnepelik a karácsonyt is: a tegnapi szentestével, böjtnappal kezdődött a háromnapos ünnepkör. A rácalmási Ófaluban lévő szerb templomban gyűltek össze a hívők tegnap délután bádnyevecse-re, ünnepi szentmisére, amelyen Dalibor Milenkovity százhalombattai parókus, a rácalmásiak lelkésze tartotta a szent liturgiát, szentelte meg a nyírfaágacskákat.

Tüzet raktak a megszentelt ágakból, azt jelképezve: melegséggel várják a kis Jézust. Középen Dalibor Milenkovity parókus Fotó: Zsedrovits Enikő

Dalibor Milenkovity lelkész minden családnak adott egyet-egyet a megszentelt nyírfaágakból, hogy hazavihessék a hitet. Valamint tüzet raktak a templom előtt, azt szimbolizálva, hogy melegséggel várják a megváltó születését. Az ortodox hagyományok szerint a tegnapi szenteste napja a böjt időszaka, várták a kis Jézust. Mától aztán három napon át karácsonyoznak, ünnepelnek. Böjti ételük a bableves, ami után különböző kalácsokat fogyasztanak. Jellegzetesség a figurás kalács, amelyet tegnap este is különféle magvakba ágyazva helyeztek az asztalra, a közepébe gyertyát tettek, meggyújtották. A kalács tésztájából készült a diós, mákos gubarúdja. A lakás több pontjára szalmát helyeztek, amely betlehemi jelképnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!