Hírek

2015.07.06. 19:38

Hidegzuhanyra várva - Szerdán érkezhet majd a felfrissülés

A szokásosnál 20 százalékkal több beteget kellett ellátniuk a mentőknek az utóbbi napokban a nagy meleg miatt.

Szabó Szabolcs

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője hétfői összegzése szerint a mentők országosan mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak. A mentők fokozott óvatosságra intik a lakosságot, azt ajánlják az embereknek, hogy lehetőleg tartózkodjanak hűvös, árnyékos helyen, és ha tehetik, akkor a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítsék.

Csak a hűsítő vízsugár szolgálhat igazi felüdülésként. Képünkön Ildi és Andi, akik  hétfőn délután a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszoda kültéri medencéjénél próbálták átvészelni a kánikulát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt mára szintén a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az egész ország területére. Országszerte 718 mentőegység áll szolgálatban, a hőség a betegeken segíteni igyekvő mintegy 1700 mentődolgozónak is fokozott megterhelést jelent. A mentők fokozott óvatosságra intik a lakosságot, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják, hogy lehetőleg tartózkodjanak hűvös, árnyékos helyen, és ha tehetik, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítsék. Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára, és arra is, hogy cukros üdítőital helyett inkább vizet vagy teát igyanak. A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!