Hírek

2015.02.12. 16:30

Éljen péntek tizenharmadika (is)!

A felvilágosodás pártján áll, mégis elragadtatással fogyasztja a bulvárlapok álhoroszkópjait és diszkrét ellenlépéseket foganatosít, ha átballag Ön előtt a setét erők rút fekete macskája? Nem szégyen a babonaság, de szórakoztató.

Szabó Szabolcs

A babona fékezett habzású élvezete legalább annyira káros, mint a mértékkel a szervezetbe adagolt alkohol: semennyire, viszont kellemes bódultságot eredményez és élvezhetővé teszi a szürke rögvalót.

A tankönyvi szájbarágó szerint a babona vagy hiedelem szűkebb értelemben olyan, a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami (tévesen) közvetlen (ok-okozati vagy jel-jelöleti) összefüggést tulajdonít ilyen viszonyban valójában nem álló dolgoknak, az események mozgatóiként sokszor természetfölötti erőket elképzelve. Tudományos vizsgálata többek között a néprajz és a szociálpszichológia feladata.

Ezen írás kijelölt feladata pedig, hogy a jelenleg futó és sajnos egyre kimerülő babonatárról bebizonyítsa, hogy igenis gazdagabbá teszi életünk, mosolyt csal arcunkra, derűt hoz mindennapjainkba. A péntek tizenharmadika például örök témát szolgáltat, és sokkal izgalmasabb, mint az időjárásról csevegni.

Baljós árnyak tizenharmadika szerencsére pont olyan szerencsétlen mint tizennegyedike, gyűjtésünkből kiderül, hogy a pénteket bizonyos erők, tudatosan, politikai okokból járatták le

A következőkben adunk néhány tippet, miként csatlakozzon péntek tizenharmadikát boncolgató beszélgetésekhez:

Az idevágó gyűjtések szerint szerint a 13-as azért balszerencsés, mert a 12-es után következik, márpedig ez utóbbi teljes szám.

Mert: ennyi hónapja van az évnek, tagja a csillagjegyeknek, isten az Olümposzon, feladata Herkulesnek, törzse Izraelnek, apostola Jézusnak. A 13-as tehát a tökéletes után következik, tönkretéve ezzel az előtte lévő számban megtalálható egységet. Más számmisztikai értekezések szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma.

Nem véletlen, hogy Kínában például nem akasztanak egymás mellé négy csengettyűt vagy négy bambuszrudat. Mindezeket észben tartva remek magyarázatokkal szórakoztathatjuk partnereinket.

De miért pont a péntek? Temérdek indoklást találunk erre is: A XIX. századig a péntek volt Európában a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. De a keresztény világban is sok, nem éppen üdvözítő esemény is péntekre esett: Jézus Krisztust pénteken feszítették keresztre, sőt állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is.

A péntek tizenharmadika így lett maga is tökéletes áldozat, a vélt szerencsétlenségek halmozója, elszenvedője, későbbi hordozója.

A péntek tizenharmadikákkal, mint jelenségekkel számos kutatás is foglalkozott, egyesek tudományos ízű nevet is kaptak: paraszkavedekatriafóbia vagy friggatriszkaidekafóbia. Triszkaidekafóbiának pedig azt nevezik, ha valaki a 13-as számtól pánikol. A fenti meghatározásokból remek eredménnyel rendezhetnénk szépkiejtési versenyt is íme egy újabb érv, miért is hasznosak a kellő humorral viselt babonák és a nyomukjáró tudományos meghatározások.

Péntek tizenharmadika és a hozzá kapcsolódó babonaipar egészen jól megfér a fogyasztói társadalommal. Szépen szakít ilyenkor a játék- és filmipar, dübörög a marketing. E rémnapon szépen termelnek a szórakozóhelyek is. Ráadásul idén egymást éri két babonanap is, hiszen 14-én, szombaton már itt van a drága jó Valentinünk. A hiedelempatika e példányával most nem foglalkozunk érdemben, ám lássuk miként regnál a fekete macska mondjuk Japánban.

A derék japánok szerint a szerencse jele, ha átmegy, átkoslat előttük egy fekete macska. Skóciában a verandára telepedő fekete macska a család hosszú távú jólétét biztosítja. A középkor angol tengerészei pedig kifejezetten kívánatosnak tartották, hogy legyenek a hajókon macskák, lehetőleg feketék. Állítólag hajótöréskor is a cirmosokat mentették elsőnek (és igen, a kapitányt utolsónak). Oroszországban pedig gyógyító erőt tulajdonítottak a fekete macskának, aki tappancsa vagy farka érintésével szabadíthatja meg az embereket a betegségektől. Zárásként egy kiváló példázat arra, mire is jó a babona: az angolok szerint ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szőrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig szerencse vár rá.

Hát akkor, hajrá!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!