Hírek

2015.01.04. 19:04

Így változik az életünk 2015-ben

Dunaújváros – Egy sor változás, közte például adóemelés és csökkentés lépett életbe január elsején, amelyek többségében érintik a mindennapokat is. Ezeket próbáltuk most egy csokorba összeszedni.

Gallai Péter

  • Minden olyan házaspár, amelynek legalább egyik tagja első házasságát köti, az ezt követő 24 hónapon keresztül, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultságig együttesen havi ötezer forint adócsökkenést eredményező mértékben csökkentheti az adóalapját.

  • Az egygyermekes családok részére is igénybe vehető lesz a „szocpol”, és nemcsak új, de használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére is. A támogatás maximális összege – a vállalt gyermekek számától és az igényelt lakástól függően – 3 millió 250 ezer forint lehet.

  • 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak.

  • 27 százalékról 5 százalékra csökken a szarvasmarha-, juh- és kecskehús áfája. Ez azonban nem a bolti árat terhelő áfát jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetettet.

  • Átalakult a béren kívüli juttatások rendszere, 2015-től már csak évi 200 ezer forintig adhat majd például Erzsébet-utalványt, helyi bérletet vagy önkéntes pénztári hozzájárulást a munkáltató kedvező adóterhek mellett. A SZÉP kártyára viszont még utalhat 250 ezer forintot anélkül, hogy többet kellene adózni utána. A 200 ezres határ feletti egyéb cafetéria, valamint a 450 ezer feletti SZÉP kártya után már 27 százalék ehót kell fizetni, így az összes közteher mértéke 51,17 százalékra nő.

  • A szelektíven gyűjtött háztartási hulladékból is minél többet a háztól kell elszállítania a szolgáltatónak a hulladéktörvény módosítása szerint.
  • A közétkeztetés is változott, az óvodai, iskolai menzákon, a kollégiumokban és a kórházakban szigorodnak a szabályok. A rendelet szerint reggelire, ebédre és vacsorára legalább négy adag zöldséget és gyümölcsöt kell felszolgálni, ebből legalább egyet nyersen. Kétadagnyi gabonaalapú ételt, illetve minden főétkezésen állati eredetű fehérjeforrást – vagyis szárnyasokat, halat, tojást, tejet, sajtot vagy joghurtot – is biztosítani kell. A készételeket nem lehet utólag cukrozni, és tilos a sótartalmú ételízesítők használata, és az asztalokon sem lesz só- és cukortartó. Tejfölt és tejszínt kizárólag ételkészítéshez lehet felhasználni, nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt, illetve zsíros húsokat. A 18 éven aluliak – a tea, illetve a kakaó kivételével – nem kaphatnak koffeintartalmú italt. A kollégiumokban egy diáknak naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell adni.

  • A postai csekkeken is megjelennek az úgynevezett QR-kódok, amelyek segítségével otthonról is ki lehet fizetni a számlákat, így elkerülhetjük a sorban állást.

  • Az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelni az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket.

  • Új szabályok vonatkoznak a hitelnyújtásra is. Figyelembe veszik a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót, módosulnak a hitelfedezeti arányok, a háztartás jövedelmeként pedig csak az igazolt, hivatalos nettó jövedelem vehető figyelembe, mint például munkabér, nyugdíj, családtámogatási juttatások.

  • Bővült a termékdíj köteles termékek köre, egy sor újabb dolog után fizethetünk. Például a műanyag művirágok esetén 1900 forintot kilónként, de környezetvédelmi termékdíj drágítja többek között a mosószereket, a szappanokat és az irodai papírt is.

  • Megszűnnek az adómentesen főzhető pálinkára vonatkozó szabályok és újra bevezetik a bérfőzési szesz-adót, amely évi 50 literig (50 liter 86 fokos vagy 86 liter 50 fokos) 835 forint lesz minden liter 50 fokos pálinka esetén. A magánfőzés joga megmarad, de 2015-ben évente 200 helyett csak 50 liter az így előállítható párlat mennyisége, az ehhez kapcsolódó kedvezmények pedig csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak és évi 1000 forint átalányadót kell fizetni. A magánfőzés helye szerinti önkormányzathoz kell teljesíteni a bejelentési, valamint adóbevallási kötelezettséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!