Hírek

2015.01.12. 21:00

A rendszer elindult útjára

Elektronikusan ellenőrzik január elsejétől az áruszállítmányokat az ország közútjain, még bírság nélkül.

Pekarek János

Megkezdődött az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működése január elsejével. Amint arról lapunkban is többször beszámoltunk már, a kormány decemberben megjelentette az erről szóló törvényt a Magyar Közlönyben.

A magyar nyelvű rövidítéssel EKÁER-nek nevezett rendszer lényege, hogy az Európai Unió tagállamaiból Magyarországra érkező árut, illetve a belföldi áruszállítást, valamint a Magyarországról az EU tagállamaiba irányuló árukat el kell látni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kibocsátott kóddal.

A sokféle szempontnak megfelelő elektronikus menetlevél, ahogyan sokan nevezik, jelentősen megnehezíti az áfacsalásokat. Emellett különféle árutípusok esetén jelentős összegű biztosítékok letétbe helyezésével is szigorítja a veszélyes avagy romlandó áruk szállítását. A rendszer egyik sokat kritizált eleme, hogy e biztosítékokat a NAV ugyan visszaadja majd de csak hatvan nappal a befizetésük után.

A felkészülésre igen rövid idő állt rendelkezésre. Ám sokan ezt az időt sem használták ki, mondta lapunknak tegnap Bodnár Sándor, a Dunaferr Vámügynökség Kft. ügyvezetője. Ahogyan fogalmazott: a program számítástechnika része január elsejével rendben elindult. Azóta a vámügynökség munkatársai három műszakban intézik a fuvarok EKÁER-számmal való ellátását, és még nem kellett néhány másodpercnél többet várniuk arra, hogy megkapják az igényelt számot. Eddig több mint 700 bejelentkezést intéztek el sikeresen, január 5-től, a nagyforgalmú munkanapok kezdetétől.

Viszont azt tapasztalják néhány partnerüknél, hogy ők egyáltalán nem igyekeztek tájékozódni az ügyben, és nem használták ki a NAV honlapján elérhető tesztüzemmód lehetőségeit. Igaz ugyan, hogy januárban a NAV munkatársai nem szabnak ki bírságot az esetleges mulasztásokért (a szállított áru értékének jelentős hányadát kitévő bírságokat majd csak február elsejétől vetik ki), ám az is igaz, hogy az adóhivatal számon tartja, kiket hányszor kellett figyelmeztetni.

Ez később a bírságolási időszakban majd visszaköszön...

Az EKÁER rendszerében tegnap megjelent hírek szerint kisebb (?) számítástechnikai malőr jelentkezett: negyedórán át a rendszerbe bejelentkezők közül néhányan (egyes megfogalmazások szerint számítógépes bűnözők: hackerek) betekinthettek más vállalkozások üzleti titkokat képező adataiba. Varga Mihály gazdasági miniszter egy hétfő reggeli tévéadásban erre úgy reagált, hogy kezdeti problémák minden újdonságnál lehetségesek, a gondokat a szakemberek gyorsan elhárították. Bodnár Sándor azt mondta: ők nem hackerek, ezzel nem találkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!