2014.10.16. 20:05
A disznótor legjava - Megjelent a toros receptek gyűjteménye
Dunaújváros - A napokban jelent meg lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társaságának legújabb szakácskönyve, amely ezúttal is olvasóink legjobb receptjeit gyűjtötte egybe. Terítéken a disznótor.
Tar Sándor, a sokat nélkülöző író egy riporteri kérdésre így adta meg esti programját: vacsora helyett szakácskönyveket olvasok .
A jó szakácskönyv természetesen több, mint receptgyűjtemény: történetek, hagyományok, régen letűnt, vagy még alig ismert konyhai praktikák, eljárások olyan gyűjteménye, amely mindennapi olvasmányként is szolgál. Reményünk szerint e kategóriába illeszthetők a PLT szakácskönyvsorozata, amely újabb fontos állomáshoz érkezett, hiszen a napokban jelent meg az olvasóink kiváló receptjeiből összeállított Disznótoros ételek könyve. Szakácskönyveink esetében hagyomány, hogy a szerzők között számos Dunaújvárosi Hírlap olvasó is akad.
A kötet megszületésében szerzőként szerepet vállaló olvasóinkat csütörtökön Várkonyi Zsolt főszerkesztő köszöntötte egy kis ünnepség keretében.
- Lapcsoportunk, a PLT szakácskönyveinek sikerét bizonyítja, hogy eddig közel százezer példány fogyott el a kötetekből. A négy megye, öt napilapjának olvasóitól tematikusan összegyűjtött recepteket az országban mindenhol olvassák és bízunk benne, hogy a most megjelent Disznótoros ételek könyve is népszerű lesz. Köszönöm Önöknek, hogy kiváló receptjeikkel gazdagították e szakácskönyvet és őszintén remélem, hogy továbbra is közösen, a Dunaújvárosi Hírlap olvasóival együtt szerkesztjük majd a következő szakácskönyveinket - üdvözölte a recepteket beküldő olvasóink munkáját és lelkesedését a csütörtöki könyvbemutatón Várkonyi Zsolt lapunk főszerkesztője.
Kalendáriumcsodának kellene történni, ha nem látnánk a kellemetes külsejű, gyermekkori mesemondásokból való hentest, csizmaszárba tolt késével megint az udvarunkon, aki éppen azért jött, hogy darabidőre felejtesse velünk a jelen idők mihasznaságát. Lehetetlen, hogy gondolataink többé ne szabadulhassanak el ama tájékokra is, ahol az élet mulatságai pirulnak, ne nyilatkozhatnánk többé az orja-levesről, a kolbászok, a májasok, véresek füszertartalmáról, a pörkölésről, vagy a forrázásról a disznósajtról írja Disznótoros kedvünk című értekezésében Krúdy Gyula és hasonló ízes nosztalgiával gondolnak vissza a régi nagy disznótorokra szerzőink is, akik maguk is elismerték a könyvről folytatott beszélgetésen: bizony egyre kevesebb a disznóvágás, és egyre ritkábban találkozhatunk olyan eredeti és utánozhatatlan ízekkel és ételekkel, mint a frissen sült pecsenye, a hagymás vér, vagy a disznótoros hurkaleves.
Új receptes könyvünk sajnos nem pótolhat egy ünnepnek is beillő disznóvágást, ám rögzíti azokat a receptúrákat, amelyek minden magyar háztartásban biztos sikert aratnak. Kóstoljanak hát bele e páratlan kötet ízvilágába!