Hírek

2014.09.04. 17:35

Őszköszöntő bográcsozás a népfőiskolán

Dunaújváros – Bográcsozással egybekötött, sportos őszköszöntő délutánra várta a népfőiskola az intézményben szakmát tanulókat csütörtökön.

Körmendi Erzsébet

Dobler Istvánné bemutatott több fiatalt is Cserna Gábor polgármesternek, aki részt vett a népfőiskola szabadidős, sportos piknikjén. Petre Gábor volt az egyik fiatalember, akinek több társához hasonlóan munkahelyi sikereket hozott a most elsajátított szakmája. Az intézményben ugyanis jelenleg is fut pályázati támogatással a Tranzit program, amelynek keretében úgy kap szakmát a jelentkező, hogy közben munkát ezzel kereseti lehetőséget is biztosítanak neki.

Cserna Gábor (jobbról) beszélgetett a fiatalokkal a népfőiskola udvarán

Dr. Kántor Károlyné egyesületi elnök kalauzolta Cserna Gábort az intézményben, mutatta a tantermeket, az örökségünk táborról, a CSEKK, az ugródeszka, a Netre kész! programokról készültek. Az utóbbi népszerűsége rekordokat döntött: időseket tanított meg a számítógép és az internethasználatára a legidősebb hallgatójuk egy 91 éves rácalmási hölgy volt.

A Tranzit-program keretében 33-an, a Pályafutás részeként pedig 24-en tanulnak szakmát a népfőiskolán jelenleg. Legtöbbjük akiket a munkahelyről elengedtek részt vett a őszköszöntőn: finom pörkölt mellett megbeszélték kinek milyen a munkahelye, a főnöke, a kollégája, illetve hogyan telt a nyár.

Megtudhattuk az egyesületi elnöktől azt is, hogy fejlesztésre készülnek. A Violin iskolától átvett épületszárnyat kipofozzák kicsit, mert indítani szeretnék a következő Tranzitot. Kőműves, festő és ács szakmára toboroznak jelenleg fiatalokat. Bár esetükben nem is biztos, hogy a fiatal szó teljesen találó, mert munka terén sem csak a húszéveseké a világ. A népfőiskola lehetőséget biztosít a 18 és 25 év közötti, alapfokú végzettségű (nyolc általános) álláskeresőknek az említett szakmák elsajátítására. De azoknak az 50 év alattiaknak is segít a váltásban, akiknek annyira elavult az egykor megszerzett szakmájuk, hogy abból a mai világban képtelenek megélni. A népfőiskola sokoldalúságát a Szent Angéla Szolgáltató Központ is fémjelzi, ahol rehabilitációs járulékban részesülőket helyeznek vissza a munka világába. Tíz hónap alatt 30 embernek kerestek munkát.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!